AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Március 03. Szerda, Kornélia

40 millió forint bírságot fizet a CIB Bank

Az MNB hibás ügyféltájékoztatás és felügyeleti adatszolgáltatási hiányosságok miatt büntet.

A jegybank 40 millió forint bírságot szabott ki a CIB Bankra hibás ügyféltájékoztatás és felügyeleti adatszolgáltatási hiányosságok miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdán.

Kiemelték: a feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését. A hitelintézet 2018-ban 20 ezer ügyfél részére hibás utólagos tájékoztatást küldött például a termékköltségekről, a nettó hozamról és egyes tranzakciós költségekről – ismertették utalva arra, hogy az adatokat összeállító program paraméterei pontatlanok voltak. A vizsgálat problémaként azonosította azt is, hogy a bank ügyfelei a megbízások végrehajtásáról szóló teljesítési igazoláshoz csupán a bankfiókban juthattak hozzá.

Az MNB szabálytalanságokat tárt fel a hitelintézet felügyeleti adatszolgáltatásával kapcsolatban is – tették hozzá. A különböző hiányosságokat az MNB felszólítása alapján a banknak 90-180 napon belül pótolnia kell.
A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a hibás tájékoztatás az ügyfelek széles körét érintette, enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a pénzintézet együttműködő volt.

Forrás: MTI

Kép: Róka László / MTVA