Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

5+1 hasznos tanács a pénzügyileg tudatos vállalkozáshoz (x)

E-learning tananyag segíti a vállalkozókat a pénzügyi tudatosságban.

Sorjáznak az elvárások a vállalkozók felé: értsenek a stratégiához, joghoz, személyügyhöz, értékesítéshez és mindenekelőtt a pénzteremtéshez. Többek között ez utóbbihoz, a tudatos pénzügyi döntések elősegítéséhez járult hozzá az Országos Vállalkozói Mentorprogram, amelynek Pénzügyi és Vállalkozói Szemléletformálás alprogramja kifejezetten a kkv-vezetőknek segített a finanszírozási útvesztőben. A kamara a program során használt tananyagokat hamarosan egy bárki által elérhető és ingyenes e-learning formájában is közzéteszi. Nézzük a legfontosabb tanácsokat!

1. Pénzt, de honnan?

Miután felmérte a piacot és látja vállalkozása helyét, válassza meg alaposan, kitől veszi igénybe a kezdőtőkét! Lehet ez saját megtakarítás, de ne becsülje le a családi-baráti befektetések erejét, és mérlegelje a kockázati tőkeprogramokat, a klasszikus bankhitelt is. Az unortodox módszereket, mint az inkubátort, a crowdfundingot vagy az üzleti angyalt se vesse el!

2. Helyes sorrend

A beruházások esetében mindig figyeljen a helyes sorrendre: először az igény, aztán a kiválasztás, majd a megvalósítás és az értékelés, ellenőrzés. Nem jó jel, ha utólag keres funkciót a drágán beszerzett gépnek.

3. Mindent online

Nyilvánvaló, de nem lehet elégszer ismételni: online számlázás, bankolás, kereskedelem, nyilvántartás, ügyintézés, kapcsolattartás. Amit lehet, digitalizálni kell!

Business meeting. Business team brainstorming about startup new project in office.

4. Finanszírozási dokumentáció

A legtöbb hitelkérelem nem a célon, hanem a rossz dokumentáción bukik el. Mérje fel hitelképességét, válasszon megfelelő finanszírozási formát és futamidőt, kalkuláljon a tervezés-megtérülés-törlesztés hármassal, legyen fedezete. Mire a hitelbírálathoz ér, az ügyfélminősítése mindent eldönt.

5. Ismerje fel a válságjeleket!

Noha a krízis gyakran rárúgja az ajtót a világra, a korai jelek figyelmeztetők lehetnek: ilyen az, ha jól megy ugyan az üzlet, de nincs elég nyereség és nehezen fizeti ki a beszállítóit; ha el-elmarad az adó- és járulékfizetéssel, és kulcsemberei máshol keresnek munkát; vagy ha már kénytelen kisebb megrendeléseket is vállalni és nagy árengedménnyel értékesíteni.

+1

A végére pedig a plusz tanács: februártól minden vállalkozás számára elérhetővé válik egy e-learning tananyag, amely a pénzügyi tudatosság témájában tartalmaz hasznos információkat. Emellett a beszállítóvá válásról, a külpiacra lépésről és a fenntarthatóságról is elérhetővé válnak tudásanyagok, melyek hazai viszonyok között alkalmazható megoldásokat kínálnak a vállalatvezetőknek. A legfrissebb hírekért érdemes figyelemmel kísérni a vallalkozztudatosan.hu honlapot és a program Facebook-oldalát.

Nyitókép: Pexels

forrás infostart.hu

További híreink