AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Október 20. Szerda, Vendel

A covid lett az amerikai történelem leghalálosabb vírusa

Eddig az 1918-as spanyolnátha volt az amerikai történelem leghalálosabb vírusa, most azonban a koronavírus felülmúlta: a John Hopkins Egyetem jelentése szerint 675 444 amerikai hunyt el covidban, ez már meghaladja a spanyolnátha halálos áldozatainak számát.

A forbes.com számolt be arról, hogy az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint 675 000 amerikai halt meg 1918 és 1919 között tomboló spanyolnáthában.

Ezt a mérföldkövet érte el most a koronavírus 102 évvel később, hétfőn (2021. szeptember 20.) ugyanis az ország történelmének leghalálosabb vírusa lett.

A covid-helyzetnek annak ellenére sikerült a spanyolnáthát leköröznie, hogy év eleje óta elérhető a biztonságos és hatékony vakcinaellátmány is, míg 100 éve nem volt ilyen rózsás a helyzet. Az I. világháború után tomboló influenzában közel 50 millióan haltak meg a CDC szerint.

Ettől szerencsére a mostani pandémia még messze elmarad, de a koronavírusban is már közel 4,7 millióan hunytak el világszerte.

A koronavírus súlyos ütéseket mért az Egyesült Államokra. A januárban leköszönő elnök, Donald Trump gyakran tüntette fel kevésbé súlyosnak a járványhelyzetet. Tavaly márciusban a vírus gyors eltűnésével és a nyugalom megőrzésével kampányolt. Utolsó, hivatalban eltöltött napján a halálesetek száma már a 400 ezer főt is elérte.

Csillapodás helyett újabb hullám

Jelentősen emelheti a most lekörözött „rekordot” a koronavírus. Az oltási hajlandóság április óta csillapodott az Egyesült Államokban, a járványhelyzet azonban újabb hullámmal fenyeget.

A fertőzöttek száma június óta emelkedik, amit a delta-variáns megjelenése is okozhat.

A CDC szerint a nem beoltott polgárok tizenegyszer rosszabb esélyekkel nézhetnek szembe a vírus halálos következményeivel.

Az Egyesült Államok eddig több mint 42 millió regisztrált fertőzéssel toronymagasan vezeti a ranglistát. Ráadásul szakértők szerint ez nem tükrözi a valós fertőzések számát, mert a tesztelések nem mindig pontosak.

Forrás: forbes.hu

Fotó: Unsplash