Üzleti élet felsőfokon
2022. December 06. Kedd, Miklós

A fájdalomcsillapító bátrabbá tesz

Kutatók szerint a fájdalomcsillapító hatása alatt az emberek kockázatvállalási kedve megnövekszik, azaz merészebbek lesznek és nem félnek annyira.

portfolio.hu idézi Sciencealert.com oldalt, amely azt állítja, hogy a paracetamol néven ismert, Tylenol és Panadol márkanév alatt széles körben forgalmazott fájdalomcsillapítók növelik a kockázatvállalási kedvet.

“Úgy tűnik, hogy a paracetamol hatására az emberek egyszerűen nem félnek annyira” – magyarázta Baldwin Way neurológus, a The Ohio State University munkatársa az eredmények közzétételekor.

Az eredmények összhangban állnak más kutatásokkal is, melyek szerint

a paracetamol fájdalomcsökkentő hatása a különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed,

csökkenti az emberek fogékonyságát a negatív érzésekre, visszafogja az empátia képességét,sőt, tompítja a kognitív funkciókat.

Ennek pedig össztársadalmi hatása lehet, mivel az Egyesült Államokban a lakosság közel 25 százaléka hetente paracetamolt szed, ami csökkenti kockázatérzékelést.

Egy kísérletsorozatban, amelyben több mint 500 egyetemi hallgató vett részt, Way és csapata azt mérte, hogy a résztvevőknek véletlenszerűen kiosztott 1000 mg-os egyszeri paracetamol adag (az ajánlott maximális felnőtt egyszeri adag) hogyan hatott a kockázatvállaló magatartásukra, összehasonlítva a kontrollcsoportnak véletlenszerűen kiosztott placebóval.

A kísérletekben a résztvevőknek egy számítógépes képernyőn egy felfújatlan lufit kellett felpumpálniuk, és minden egyes pumpálással képzeletbeli pénzt kerestek. Az volt az utasításuk, hogy a lufi minél nagyobb mértékű pumpálásával minél több képzeletbeli pénzt keressenek, de ügyelniük kellett arra, hogy ne pukkasszák ki a lufit, mert ebben az esetben elveszítik a pénzt.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a diákok, akik paracetamolt szedtek, szignifikánsan nagyobb kockázatot vállaltak

a feladat során, mint az óvatosabb és konzervatívabb placebocsoport. Összességében a paracetamolt szedők többet pumpálták (és pukkasztották) a lufikat, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatók ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy szoros kapcsolat van a paracetamol szedése és a nagyobb kockázat választása között, még ha a megfigyelt hatás csekély is lehet.

Nyitókép: Pixabay

forrás infostart.hu