Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

A háziorvosokra sokkal nagyobb feladatokat lehet bízni, mint eddig

Már ősztől bővítené a háziorvosok lehetőségeit az egészségügyért felelős államtitkár

A magyar egészségügyben olyan folyamat ment végbe, amire harminc éve vártak – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Semmelweis Egyetem Nyári Egyetemén.

Az államtitkár szerint jelenleg a döntési pontokat és az ellátásszervezés különböző szintjeit a megfelelő közigazgatási szintekre teszik. A szocializmusban volt egy nagyon erős központosítás, és minden, amire nem volt állami forrás, azt lejjebb nyomták a tanácsok szintjére, így semmilyen racionalitás nem volt az erőforrások elosztásában. Takács Péter azt mondta, sok döntési pontot telepítettek le elődeik az önkormányzatok szintjére, de

nem a települési önkormányzat, hanem a járás az a szint, ahol az egészségszervezést hatékonyan lehetne csinálni.

Az államtitkár megjegyezte: minden változtatásnál azzal vádolják őket, hogy romba döntik a még éppen működő egészségügyet. „Ugyanez volt az ügyeleti rendszernél, ugyanez volt az egészségügyi szolgálati jogviszonynál, az orvosbéremelésnél, és ugyanez volt most a védőnőknél is. Négyezer védőnőből mindössze 17 nem írta alá az új szerződését, tehát ez a normál fluktuációnak is a töredéke” – mondta.

Az államtitkár szerint ma Magyarországon csak a Honvédelmi Minisztérium tud nagyobb forrásnövekedést felmutatni.

A háziorvosi ügyeleti rendszer állami átvétele során is látható volt, hogy az emberek többségének „gőze nincs arról”, mikor forduljon háziorvoshoz, mikor hívjon mentőt vagy menjen be a sürgősségire. Az államtitkár szerint egészen kicsi korban, már az iskolában, óvodákban kell kezdeni az egészségnevelést.

Takács Péter elmondta,

a következő fél év törvényalkotási időszakában szeretnék megoldani az alapellátás kompetenciájának kiszélesítését.

Véleménye szerint a háziorvosi körre sokkal nagyobb feladatokat lehet bízni, mint eddig. Már ősszel felírhatók lehetnének a szakrendeléshez, járóbeteg-szakellátáshoz kötött gyógyszerek az alapellátásban, és ez igaz a gyógyászati segédeszközökre is.

A háziorvos megrendelhetne emellett olyan terápiás vagy diagnosztikai beavatkozást, amire eddig csak szakellátó orvos volt képes. Takács Péter szerint ugyanez a kompetenciaszélesítés a szakdolgozóknál is érvényesülhet. Azt is elmondta, hogy az ősz egyik fontos feladata az egészségügyi szűrőrendszer megújítása. Megjegyezte: a magyar egészségügy egészen jól áll a koronavírus-járvány okozta beavatkozáselmaradások ledolgozásával.

infostart.hu – fotó: MTI/Rosta Tibor

További híreink