Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

A héten tárgyalhat a kormány az üzemanyagárak esetleges korlátozásáról

Már a régiós árak élmezőnyébe tartoznak a hazai üzemanyagárak.

Már a régiós árak élmezőnyébe tartoznak a hazai üzemanyagárak. Ez azt jelenti, hogy az iparági szereplők nem tartják be azt, amit tavaly ígértek, vagyis, hogy Magyarország a középmezőnybe tartozik majd. A kormány a jövő héten tárgyal arról, hogy mit lehet tenni az árak korlátok közzé szorítása érdekében. Elemzők egyetértenek abban, hogy erre a infláció alacsonyan tartása érdekében szükség is van.

A 640 forintos magyarországi benzinár 20, a 654 forintos gázolajtarifa pedig 31 forinttal haladja meg a régiós átlagot – közölte pénteken az Eurostat heti összesítése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Ezekkel az árakkal Magyarországon az egyik legdrágább az üzemanyag a közép-kelet-európai térségben, holott a középmezőnybe kellene tartoznunk, amit az iparág még tavaly ígért meg. „Jövő héten a kormány összefog ülni, szerdán, és vizsgálni fogja ezt a kérdést”

– jelentette be pénteken Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki az elmúlt napokban tárgyalt a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, a Mollal és a nagy üzemanyag-forgalmazókkal, de megoldás nem született. A politikus éppen ezért nem zárta ki az üzemanyagárstop újbóli bevezetését.

De, mint mondta, más is szóba jöhet.

„Az árnak vannak összetevői is. Nem csak a kiskereskedelmi ár, hanem például az árrés, ami az adott kútnak a profitja. Tehát ott is lehetőség van a beavatkozásra, lesznek opciók. Természetesen ismerve a kormány bölcsességét, általában a legjobb és a legegyszerűbb opciókat választja” – mondta Nagy Márton.

Elemzők szerint az üzemanyagárak emelkedésének koránt sincs vége: az irányadó Brent kőolaj világpiaci ára mára átlépte a hordónkénti 90 dollárt, amire tavaly október óta nem volt példa.

Ráadásul a nyersanyag ára hónapok óta folyamatosan emelkedik és várhatóan emelkedni is fog, például az orosz energetikai létesítmények elleni támadások, és a közel-keleti konfliktus, ezen belül is főként az Irán és Izrael közötti összecsapás miatt.

A Századvég szakértője az M1-en elmondta, minél feszültebbé válik a helyzet a Közel-Keleten, annál inkább emelkedhet a nyersolaj ára.

„Itt én úgy látom, hogy egyelőre óvatosan reagálnak a piaci szereplők az egyes hírekre, információkra, 90 dollár környékén mozog a Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára, az őszi előrejelzések azt mutatták, amikor ezzel mélyen foglalkoztak az elemzők, hogy egy Hormozi-szorost érintő esetleges korlátozás például, messze 100 dollár felé emelhetné a nyersolaj árakat” – mondta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezető.

Ami természetesen itthon is újabb drágulást okozna. Elemzők szerint a 700 forintos lélektaninak mondott határt is átléphetik a benzin és gázolajárak. Mivel Magyarországon az üzemanyagárak alapvetően befolyásolják az infláció alakulását, újra felerősíthetik azt, így a szakértők egyetértenek abban, hogy a szerdai kormányülésen biztos születik olyan intézkedés, ami kordában tarthatja a folyamatos drágulást. Várhatóan azonban árstop helyett a piaci szereplők profitjának terhére enyhítik az árnyomást.

forrás- M1

További híreink