Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

A jövedelem 40 százalékát is elviheti a rezsi: több mint százezer magyar család kerülhet bajba

Bár a magyar háztartások háromnegyede ki tudja gazdálkodni az áremelés miatti pluszkiadást, sok háztartást fizetésképtelenség fenyeget.

Átlagosan havi 26 ezer forintos költségemelkedésre számítanak a válaszadók a rezsicsökkentési szabályok módosítása miatt, a legkisebb jövedelmű háztartások kiadásai több mint harmadával növekedhetnek, írja a Napi.hu az Intrum felmérése alapján.

Bár a magyar háztartások háromnegyede ki tudja gazdálkodni az áremelés miatti pluszkiadást, sok háztartást fizetésképtelenség fenyeget. 

Több mint százezer család kerülhet bajba a magas rezsi miatt

Az Intrum követeléskezelő vállalat és a GKI Gazdaságkutató Zrt. ad-hoc lakossági véleménykutatást indított, hogy felmérjék, hogyan érinti az áremelkedés a magyar háztartásokat, derül ki a cikkből.

Az 1000 fős reprezentatív mintán zajló közvéleménykutatáson a megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a megváltozott rezsicsökkentési szabályok érinteni fogják a családját. 

A válaszadók átlagosan havi 26 ezer forintos rezsiemelkedésre számítanak, azonban a lakóhely típusa alapján jelentősen változik a pluszkiadás összege: a téglaépítésű lakásokban élők átlagosan csak 15 ezres számlanövekedésre számítanak, míg a társasházi panellakásokban élők 17 ezer forintra, a családi házakban élők pedig 30 ezer forintra, írja a cikk.

Felfalusi Péter, az Intrum Magyarország vezérigazgatója így nyilatkozott a kutatással kapcsolatban:

– Kétféle módon próbáltuk felmérni, a családok mekkora részét veszélyeztetik az áremelkedések: az egyik módszer alapján a korábbi kiadásokkal, a másik szerint pedig a család jövedelmével vetettük össze a rezsikiadások várt növekedését. Mindkét módszertan alapján hasonló lehet a legsúlyosabban veszélyeztetett családok aránya: mintegy 161-182 ezer háztartás, a családok 4-5 százaléka lehet érintett.

A kiadásokból kiindulva körülbelül a háztartások 3,9 százaléka, azaz 161 ezer háztartás számíthat átlagosan 38 százalékos kiadásnövekedésre a rezsiszámlák emelkedése miatt, ez óriási terhet jelenthet a számukra. Azok a háztartások, amelyek átlagosan 12 százalék pluszkiadásra számítanak, kevésbé súlyosan, de szintén veszélyeztetettnek számítanak. Ez a háztartások 7,5 százaléka. Kismértékben veszélyeztetett a háztartások további 10,3 százaléka.

A képet árnyalja, ha a rezsiköltség emelkedését a jövedelmekhez kötik. A leginkább veszélyeztetett kategóriába tartozó családok jövedelmének 40 százalékát is elviheti a rezsi a következő hónapokban, aminek hatására nagy részük fizetésképtelenné válhat – az Intrum felmérése alapján mintegy 182 ezer háztartás (a családok 4,4 százaléka) tartozhat ide. A második kategóriába a súlyosan veszélyeztetett háztartások tartoznak, míg a harmadik kategóriába a kismértékben veszélyeztetett háztartások, előbbiek átlagosan 16 százalékos, utóbbiak 10 százalékos kiadásnövekedést érzékelnek jövedelmük arányában. E két kategóriába a háztartások 4,5 százaléka (186 ezer háztartás), illetve 15,6 százaléka (644 ezer háztartás) tartozik, fogalmaz a Napi.hu.

E szerint a módszer szerint a háztartások 25 százaléka veszélyeztetett valamilyen mértékben, míg az előző módszertan szerint a 22 százalékuk. 

– A kutatás alapján a háztartások többségének fájni fog valamilyen szinten a magasabb rezsi, de a bedőlés nem fenyegeti őket. A családok többségének ennek ellenére jelentősen csökkenhet a megtakarítási képessége: a 2017 és 2021 között jellemző átlagos megtakarítás az év végéig 63 százalékkal is visszaeshet. A rezsiszigorítás mellett ehhez hozzájárul az infláció és az olyan potenciálisan bekövetkező intézkedések, mint a benzinársapka kivezetése – mondta el a lapnak Felfalusi Péter.

Akár 300 ezer forint is lehet a büntetés, mégis sokan csinálják: ezért nem szabad így fűteni

Sajnos vannak olyan fűtési módszerek, amelyek veszélyesek lehetnek, és komoly bírság is járhat értük.

Képek: Getty Images Hungary

forrás femina.hu

További híreink