Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

A katari szervezőbizottság feje megmagyarázza a haláleseteket

Hasszan Al-Tavadi, a katari labdarúgó-világbajnokság helyi szervezőbizottságának vezetője – aki Sheffieldben szerezte jogi diplomáját – egy televíziós interjúban elismerte, a vb-építkezésekkel kapcsolatosan több munkás halt meg, mint azt országa korábban bevallotta.

A The Times 2021 februárjában arról számolt be, hogy 6500 migráns munkás vesztette életét Katarban a világbajnokság elnyerése óta.

Hasszan Al-Tavadi megpróbálta tisztázni ezeket a számokat a TalkTV-n Piers Morgannek adott interjújában.

A katari Legfelsőbb Bizottság közleménye így szól: „A főtitkár azt mondta Piers Morgan Cenzurázatlan című műsorában, hogy

három munkával összefüggő és 37 nem munkával összefüggő haláleset történt az építkezések során.

Ezt évente dokumentálják az SC, a Legfelsőbb Bizottság nyilvános jelentései, és kiterjed a nyolc stadionra, 17 nem versenyhelyszínre és más kapcsolódó helyszínekre, amelyek az SC hatálya alá tartoznak.

„A számadatok a 2014-2020 közötti időszakban történt munkavégzéssel összefüggő összes halálesetről (414) készített nemzeti statisztikákra vonatkoznak, minden ágazatra és nemzetiségre kiterjedően.”

Hasszan Al-Tavadi azt mondta a TalkTV-nek: „Úgy gondolom, hogy minden évben javulnak az egészségügyi és biztonsági előírások nálunk. Van javulás. A német, a svájci szakszervezetek képviselői dicsérték a világbajnokság helyszínein végzett munkát, és a javulást.”

Arra a kérdésre, hogy az egészségügyi és biztonsági előírások elég jók voltak-e a projekt elején, Al-Tavadi azt mondta: „Úgy gondolom, hogy összességében maga a munkaügyi reform szükségessége azt diktálja, hogy igen, javulni kell.

„A történt javulások nem a világbajnokság miatt következtek be. Ezek olyan fejlesztések, amelyekről tudtuk, hogy saját magunk miatt kell megtennünk. Olyan fejlesztések, amelyeknek meg kellett történniük, legyen szó egészségügyi és biztonsági előírásainkról, akár a szállások színvonalának javításáról, akár a kafala-rendszer leépítése. (a külföldi munkavállalók és munkaadók közötti kapcsolatot szabályozó rendszer. – A szerk.). A világbajnokság járműként, gyorsítóként, katalizátorként szolgált. Mára eljutottunk oda, hogy a leglelkesebb kritikusaink is etalonnak tartanak minket a régióban.”

Nyitókép: MTI/AP/Petr Josek

forrás infostart.hu

További híreink