AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

A magyar dm-ben drágább vásárolni, mint a németben vagy osztrákban

A jelenséget többek között a rekordmagas, 27 százalékos magyar áfa okozza. Az alapvető női higiénés termékek is többe kerülnek nálunk.

G7 virtuális vásárlást tartott, hogy kiderüljön, nálunk vagy német, illetve osztrák dm-ben kell-e kevesebbet fizetni többek közt az alapvető női higiénés termékekért. A kutatás meglepő eredménnyel zárult: a legtöbb terméket nálunk drágábban tudja beszerezni a vásárló.

Az online gazdasági lap sampon, vécépapír, fogkrém, valamint tampon és betét árát vette alapul, így 4356 forintot kellett volna otthagyni a magyar dm kasszájánál, Ausztriában viszont 4258-at, Németországban pedig 3684 forintot, illetve annak megfelelő eurót.

„Ha feltételezzük, hogy Ausztriában és Németországban tavaly óta lényegében nem nőtt az átlagos mediánkereset (ez nem átlag, hanem az a középen lévő érték, amelytől felfelé és lefelé is ugyanannyi érték található), Magyarországon viszont 8 százalékkal magasabb a mediánbér, mint egy éve, akkor azt kapjuk, hogy a magyar vásárló havi bérének 2,07 százalékát viszi el ez a bevásárlás, az osztrák és a német vevő terhelése azonban csak 0,52 százalékos” – olvasható a G7 cikkében, amelyben hozzáteszik, hogy a pontos egybeesés lehet véletlen, de az biztos, hogy az arányok szinte egyformák, az árszintek lényegében egyenlőek.

A rekordmagas, 27 százalékos magyar áfa következtében a kosarunk forgalmi adótartalma Magyarországon 926 forint. Ausztriában ezzel szemben szinte minden termékre 20 százalék rakódik rá, az egészségügyi betétre és a tamponra csak 10 százalék, így összességében az osztrák állam beéri 666 forintnak megfelelő euró áfával.

Hozzáteszik, hogy Németországban az általános adókulcs 19 százalék, de az egészségügyi betétre és a tamponra csak 7 százalék, ennek következtében a kosarunk német adótartalma csak 543 forintnak megfelelő euró.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu