Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

A rezsicsökkentés továbbra is védi a magyar családokat – elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki.

Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, gáz ára több mint hatszorosára emelkedett, és az áremelkedés tovább folytatódik. Az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nem lesz elég gáz Európában.

A magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának védelmére – több más országhoz hasonlóan – a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet és hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki, amely augusztusban lép életbe. Az energia-veszélyhelyzet célja, hogy felkészüljünk az energiaválságra, megerősítsük az ország energiaellátásának biztonságát, és a várhatóan tovább emelkedő energiaárak mellett is megvédjük a lakossági rezsicsökkentést.

Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozással a családokat az elszabaduló energiaáraktól. A rezsicsökkentett ár ezután is minden magyar családnak biztosított a lakossági átlagfogyasztás szintjéig. Ez egy magyar háztartásnak havi 181 101 forint és évi 2 174 829 forint megtakarítást jelent.

A kormány a rezsicsökkentés védelme érdekében az alábbiakról döntött:

A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár felhasználási helyenként 1729 m3/év fogyasztásig vehető igénybe. A villamos energia esetében a rezsicsökkentett ár felhasználási helyenként 2523 kWh/év fogyasztásig vehető igénybe. Eddig a határig minden magyar család, minden magyar fogyasztó a rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a földgázt.

Bevezettünk egy új tarifát, a lakossági piaci árat, ami jóval kedvezőbb, mint a világpiaci ár.

•    A villamosenergia esetén a rezsicsökkentett ár 36 forint, az átlagfogyasztás feletti, lakkossági piaci ár 70,1 forint lesz, miközben a világpiaci ára 268,9 forint kilowattóránként. Az éjszakai áram esetében az átlagfogyasztás felett 62,9 forint lesz a lakossági piaci ár.

•    A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár 102 forint, az átlagfogyasztás feletti, lakossági piaci ár 747 forint lesz, miközben a világpiaci ár 1020 forint köbméterenként.

A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének kedvezményes tarifája.

Egy új, a társasházakra vonatkozó kedvezményt is bevezetünk. Azoknál a társasházaknál, ahol házközponti fűtés és egy gázmérő van, lakásonként felszorzódik a kedvezmény mértéke. Erről a tásasháznak nyilatkozniuk kell a szolgáltatójuk felé.

A nagycsaládos kedvezmény megmarad a gázfogyasztásnál. Az 1729 köbméteres átlagfogyasztás egy háromgyermekes családnál 600 köbméterrel emelkedik és minden egyes gyermek után még 300 köbméterrel nő. Magyarországon ma 300 ezer nagycsaládos él, azt javasoljuk, hogy éljenek ezzel a kedvezménnyel.

Ezekkel az intézkedésekkel is az a célunk, hogy a kialakult európai energiaválság ellenére is, a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsuk a magyar családoknak.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően ennyit spórolnak a magyar családok a jelenleg ismert piaci árak mellett:

(kormany.hu)

További híreink