Üzleti élet felsőfokon
2022. December 06. Kedd, Miklós

A világ legmagasabb kamata erősíti most épp a forintot – meddig tarthat a lendület?

Rég látott erősödést produkált a forint, ma már az euró árfolyama a 400-as szint alá is bekukkantott. Tegnap reggel 399,2 forinton állt az euró, szakértőt kérdeztünk meg, mi állhat ennek hátterében és mire számíthatunk.

Hétfő reggel éppencsak, de 400 alá került az euró-forint árfolyama. Móró Tamást, a Concorde vezető stratégáját kérdeztük a folyamatról, a háttérről és a várható fejleményekről.

A világ legmagasabb kamata

A forint rég nem tapasztalt mértékű erősödése a szakértő szerint két tényezőre vezethető vissza alapvetően.

  • A nagyon drasztikus kamatemelés után a magyar forint gyakorlatilag a világ legmagasabb kamatát kínálja a likvid devizák között. Ez a 18 százalékos jegybanki alapkamat nagy segítség, mindenképpen támogatja a forintot.

Ez a nemzetközileg nézve is rekordszintű kamat elfárasztja a forint ellen spekulálókat, illetve támogatja a forint vásárlását is.

  • A másik fontos tényező az energiaárak jelentős mérséklődése nemzetközi szinten. A fizetési mérleg Magyarországot sújtó problémája még mindig fennáll, de ennek köszönhetően már messze nem tűnik olyan horderejűnek, mint amilyen augusztusban vagy szeptemberben volt, amikor a gáz ára elszállt.

Móró szerint több lépésben jutott el a forint erre a szintre a kamatdöntést követően. Úgy véli, ahogy a befektetők számolják fel a forint elleni pozíciókat, úgy jönnek ezek az erősödést hozó hullámok.

Mikor lép az MNB?

Fontos kérdés, hogy ha tartósan 400 forint alá kerülne az euró árfolyama, akkor az MNB mikor és mennyire gondolkodik el a rekordmagas kamatszint csökkentésén.

Amíg az európai uniós pénzekről nincsen megállapodás, addig nem valószínű, hogy meglépik.

Utána nagyobb eséllyel indulhat el a kamatcsökkentés, hiszen Magyarországé nemzetközi és régiós összehasonlításban is kiemelkedően magas a kamatszint.

A legerősebb fundamentum

„Megéri forintban befektetni a magas kamatok miatt” – mondta Móró. „Ahhoz, hogy a kamatkülönbözetet az euróval szemben csökkenteni lehessen, az kell, hogy az ország devizafinanszírozását rendben lévőnek lássák a befektetők”.

A forintnak tehát a legerősebb fundamentuma most még a kamatszint.

Gazdasági szempontból kívánatos cél az alapkamat csökkentése. A szakértő szerint ez akkor megvalósítható, ha megvan a megállapodás az Európai Unióval, vagy javul a fizetésimérleg-pozíciónk. Akkor kisebb kamatszint mellett is úgy tudna a forint stabil maradni, hogy akár még erősödik is.

Egy mostani kamatcsökkentésnél még fennáll a veszélye annak, hogy újra gyengül a forint.

Mit csináljak a pénzemmel?

Ne hagyd a pénzed – a mindennapi kiadásokon túl – a bankszámládon! – javasolja Móró. Szerinte a legfontosabb, hogy valamilyen kamatozó eszközbe fektessük.

Hozzátette, nem kell rohanni: ő azért arra számít, hogy ennél lesz még idén erősebb a forint. Ha elindul a kamatcsökkentés, akkor valószínűleg az erősödés megáll, vagy kevésbé lesz intenzív.

„Abba is érdemes belegondolni, hogy év elején 370-es euró-forint árfolyam környékén kezdtünk. El tudom képzelni, hogy 390-re lejussunk. Ezt közelítve valószínűleg egyre kisebb lesz a szándék az MNB részéről aziránt, hogy ezt a magas kamatszintet fenntartsa.

forrás forbes.hu