Üzleti élet felsőfokon
2023. Május 28. Vasárnap, Csanád, Emil

A világ talán legnagyobb környezeti katasztrófája fenyeget a Vörös-tengeren

Több, mint egy millió hordónyi kőolaj ömölhet a tengerbe, ami elpusztíthatja az élővilágot.

Az FSO Safer nevű tartályhajó jelenleg a polgárháború sújtotta Jemen partjai előtt horgonyoz, teljesen elhagyatottan – írja az origo.hu. A portál a gCaptain cikkére hivatkozva arról számol be: most a holland kormány hét és fél millió dollárt ajánlott az ENSZ-nek, hogy megmentsék a hajót és a tenger élővilágát. A mentőakcióhoz azonban összesen nyolcvan millió dollár kellene, de a holland felajánlás után, ebből már csak négy és fél millió hiányzik.

A tartályhajó már hosszú ideje Jemen partjainál vesztegel és a polgárháború miatt eddig nem is lehetett a mentéssel foglalkozni. Közben az elhagyott tankerből folyamatosan szivárog az olaj, ami óriási ökológiai és humanitárius katasztrófával fenyeget.

A hollandok mostani felajánlásával azonban már van elegendő pénz ahhoz, hogy el lehessen kezdeni a mentést. Első lépésként más tartályhajókba szivattyúznák át a hatalmas mennyiségű olajat.

Az origo.hu azt írja: ha a kőolaj a Vörös-tengerbe kerül, megsemmisülhet az ottani halállomány, aminek következtében tönkremenne a halászati ágazat, és akár több százezer munkahely szűnne meg, a tenger megtisztítása pedig 20 milliárd dollárba kerülne.

Nyitókép: United Nations

forrás – infostart.hu