Üzleti élet felsőfokon
2022. Július 03. Vasárnap, Kornél, Soma

A visszavonuló Meta-vezér 14 éve

Távozik a Metától a célzott hirdetések mestere: Sheryl Sandberg ügyvezető bejelentette lemondását.

Szerdán jelentette be lemondását és visszavonulását a Facebook anyavállalatát hosszú ideje vezető Sheryl Sandberg. Nevéhez fűződik a Google és a Facebook felemelkedése, ugyanakkor botrányok is végigkísérték pályáját. A hirdetési piacot megreformáló, befolyásos nőként sikerhez vezette a techvilágban feltörekvő férfiakat, miközben életvezetési könyveiben és alapítványain keresztül kiállt a nők jogaiért.

Sheryl Sandberg

Sandberg a Harvardon végzett, a Clinton-kormányzat idején Lawrence H. Summers pénzügyminiszter kabinetfőnökeként dolgozott, a Szilícium-völgyben pedig azzal szerzett nevet magának, hogy segített a Google születőben lévő célzott hirdetési üzletágát több milliárd dolláros óriáscéggé fejleszteni. A Facebookhoz való csatlakozása után segített megalkotni a Facebook asztali számítógépes hirdetési formátumát, mielőtt sikeresen felépítette volna a mobil hirdetési stratégiáját, amely üzletág továbbra is a Meta fő pénzügyi motorja. Mark Zuckerberg nyilatkozata szerint Sandberg nem csak a vállalat hirdetési üzletágát építette fel, hanem lerakta a Facebook vezetési struktúrájának alapjait és megtanította őt a cégvezetésre. Tevékenysége alatt 153 millióról, 27,6 milliárdossá növekedett a Facebook bevétele. 

2016-ban Sandberget bírálatok érték a Facebook-posztok moderálási szabályzatának választásokat befolyásoló jellege miatt, valamint 2018-ban a Cambridge Analytica nevű, szavazókat profilozó cég adatvédelmi botrányáért is őt tették felelőssé. Ezután bírálta először nyilvánosan a Facebook tartalmi döntéseit és vonult a háttérbe. “Az általunk gyártott termékeknek óriási hatása van, ezért felelősséggel tartozunk azért, hogy úgy építsük fel őket, hogy védjük a magánéletet és biztonságban tartsuk az embereket” – nyilatkozta az ügy kapcsán. 

Távozásával egy időben a Meta új kihívásokkal néz szembe, mivel az országok tovább szigorítják a közösségi médiára vonatkozó szabályozást, az iPhone-gyártó Apple pedig megváltoztatja adatvédelmi szabályait, ami a közösségi médiavállalat célzott hirdetési üzletágát is érinti. Sandberg közleményében úgy fogalmazott, a jövőben a nők társadalmi és gazdasági egyenlőségével foglalkozó alapítványára és jótékonysági munkáira szeretne koncentrálni, ugyanakkor a Meta igazgatótanácsának tagja marad. Helyét Javier Olivan, a cég jelenlegi növekedési igazgatója veszi át. A bejelentést követően a Meta részvényei 4 százalékot estek.

Forrás: https://kreativ.hu/cikk/a-visszavonulo-meta-vezer-14-eve

Fotó: GETTY IMAGES