AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 27. Szombat, Virgil

Akár kezdő mikrovállalkozások is igényelhetik az új, szinte kamatmentes hitelt

Szeptember 30-án a legkisebb vállalkozásoknak szóló kedvezményes ajánlattal is bővült a Széchenyi Kártya program. A Mikrohitel GO! nemcsak a hitelösszegben és az előírt maximális alkalmazotti létszámban tér el a többi Széchenyi hiteltípustól, a felhasználási kör is speciális, ráadásul nem is a nagyobb hitelintézetek folyósítják a megítélt összeget.

A Széchenyi Mikrohitel Program kevesebb, mint egy hete érhető el a legfeljebb kilenc alkalmazottal rendelkező vállalkozások számára, akik 50 millió forintos határig vehetik igénybe fix 0,5 százalékos éves kamat mellett, és az egyéb költségek is alacsony szinten vannak. Kezelési költséget egyáltalán nem kell fizetni, a folyósítás jutalék 15 ezer forintot tesz ki. A szerződéskötési díj a legnagyobb tétel, ami a felvett hitel 1 százalékát, de minimum 200 ezer forintot tesz ki.

A Mikrohitel GO! hitelprogram célja, hogy azok a kisvállalkozások vagy akár önálló vállalkozók is kedvezményes finanszírozáshoz jussanak, akiknek a bankok vagy egyáltalán nem kínáltak hiteleket, vagy csak nagyon magas kamatok mellett. A hitel ugyanakkor a felhasználási célok szerint is elsősorban a legkisebb vállalkozások céljaihoz kapcsolódik.

A döntően beruházási elvárások ugyanis olyan javasolt célokra költhetők, mint ingatlanvásárlás, személy és haszongépjármű, munkagépek vagy mezőgazdasági berendezések beszerzése, szellemi tulajdonjogok, esetleg a korábban beruházási célra felvett hitel kiváltása. Szabad felhasználásra csak a hitel 20 százaléka fordítható.

Nem a nagy bankok közül választhatnak a kisvállalkozók

A programban az is újdonságot jelent, hogy a Széchenyi-hiteleket koordináló Kavosz mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium is a szervezők között van. A vállalkozások számára ugyanakkor nagyobb újdonságot jelenthet, hogy nem a nagyobb bankok, hanem a jóval kevésbé ismertebb pénzügy vállalkozások fogják folyósítani a támogatott hitelt.

A pénzügyi vállalkozásokkal a lakosság ritkábban találkozik, elsősorban üzleti vállalkozások számára nyújtanak hiteleket, lízing és faktoring szolgáltatásokat. Bár a számlavezetésen és betétgyűjtésen kívül minden pénzügyi tevékenységet végezhetnek, többnyire csak egy-egy területre specializálódnak. A nagy bankokkal ellentétben számuk eléri a több százat, a Mikrohitelt viszont közülük csak azok fogják nyújtani, akik pályázatot nyújtottak be a programban való részvételre, annak elnyerése után pedig a Kavosztól megbízást kaptak.

Még nem nyilvános, melyik pénzügyi vállalkozásoknál lehet igényelni

Vagyis a vállalkozásoknak ismerniük kell a pénzügyi intézményeket, hogy kiválaszthassák a számukra megfelelő üzleti partnert. Először ugyan a Kavosz irodahálózatában kell benyújtani az igénylést, az igénylőlapon viszont már szerepelnie kell a választott finanszírozónak. Bár a Kavosz oldalán külön fül található Választható pénzügyi intézmények címmel, ez jelenleg még üres.

A finanszírozók köréről jelenleg még egyesével lehet tájékozódni, így például a Hitelpont Zrt. oldalán található tájékoztató alapján október 4-től elérhető a pénzügyi vállalkozásnál is a program, az MGV Zrt. pedig szintén forgalmazza a Mikrohitelt. Bár az igénylés során minden bizonnyal kapnak tájékoztatást a folyósítók köréről is a vállalkozások, egyszerűbb lenne a helyzetük, ha már a tervezés idején, külön utánajárás nélkül tudnának kalkulálni az elérhető pénzügyi vállalkozásokkal.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu