Üzleti élet felsőfokon
2022. Július 04. Hétfő, Ulrik

Árat emelhetnek a telefon- és internetszolgáltatók az extraprofitadó miatt

Van olyan szolgáltató, amelyiknek 9 milliárd forintot lehet a különadója.

A kormány extraprofit adókról szóló rendelete kiemelten érinti a távközlési szektort, az alacsony árbevételi küszöbhatár miatt az adó nagy terhet ró a kisebb cégekre is, és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén. Könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatók jelentősebb díjemelésre kényszerülnek – írja a Niveus Consulting Group.

A Niveus ezt abból vezette le, hogy a távközlési szektorra kivetett különadó szabálya a nettó árbevételt teszi az adó alapjává, amiből csak minimális tételeket lehet levonni, a költségek nagy részét pedig egyáltalán nem. Az adót ráadásul sávosan kell megfizetni. Emellett, míg a távközlési adót eddig a telefonszolgáltatók fizették, a hívások és az előfizetőszámok után, addig az új típusú különadót fizető vállalkozások köre szélesebb, mert kiterjed az internetszolgáltatókra is – írják a közleményükben.

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere szerint 2020-ban voltak ugyan veszteséges telekommunikációs cégek, viszont, ha ezek magas forgalom mellett jöttek össze, akkor hiába a veszteségek, az adófizetési kötelezettség számukra is nagyon magas lesz.

Úgy vélik, az adó legfontosabb címzettjei a három nagy telefon- és internetszolgáltató. Az egyik nagy szolgáltatónál tavaly majdnem 284 milliárd forint nettó árbevétel mellett 1,3 milliárd forint veszteség keletkezett. Voltak természetesen nyereséges szolgáltatók is, egy másik szolgáltató majdnem 200 milliárd árbevétel mellett ért el 20 milliárd forint adózott eredményt, de még ebből is nagyot hasítana a különadó, ami akár kilencmilliárd forint is lehet.

A GKI jelentése szerint a telekommunikáció ugyan jövedelmező szektornak számít, ugyanakkor az árbevétel arányos adózott eredmények listáján ez csak a 15. helyre volt elég. A Niveus Consulting Group szakértője szerint a rendelet viszonylag alacsonyan húzza meg az árbevételi küszöbhatárt: egymilliárd forint magas árbevétel ugyan, de távközlési szolgáltatásokkal általában nem kisvállalkozások foglalkoznak, így az adó nehéz terhet róhat a kisebb cégekre is, és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén.

Mivel az adó a nettó árbevételt érinti, így könnyen elképzelhető, hogy a szolgáltatók – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek. Még komoly, az árbevétel 10 százalékának megfelelő nyereség esetén is a nyereség felét teheti ki az új különadó – olvasható a közleményben.

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20220614_aremeles_telefon_internetszolgaltato_extraprofitado

Fotó: http://hvg,hu