Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

Argentínának nincs szüksége tizenegy Messire

Argentína legnagyobb álma, hogy az Albiceleste, a kék-fehér csíkos alakulat ismét világbajnok legyen. 1986 után újra. Meg az, hogy Lionel Messi világbajnoki címmel koronázza meg a pályafutását. Lehet-e neki olyan szerepe, mint Maradonának 36 éve, Mexikóban?

Messi kapcsán a kritizálók leginkább azt rótták fel a Maradonával való összevetésben, hogy nem nyerte meg soha a világbajnoki címet. Másképpen: nem volt képes úgy győzelemre vezetni társait, mint az Aranykölyök (Pibe de Oro) 1986-ban.

Az argentinok eddigi katari mérkőzésein úgy tűnt, Lionel Messi éppen úgy a hátán viszi a csapatot, mint Maradona 1986-ban. Adam Bate a skysports.com felületén írt egy érdekes gondolatfüzért arról, hogy az ötödik világbajnokságán résztvevő Messi szerepe most hasonlít a leginkább az 1986-os Maradonától látotthoz.

Azt írta:

„Mintha a meccs első fél órája, sőt a világbajnokság első fele is része lett volna az ő hosszas előkészületének. Nem sokkal korábban, hasonló helyzetben, Lionel Messi a kapu mellé lőtt. A torna nagy részében ezt a labdát balra küldte. Daley Blind azt hitte, tudja, mi következik, és egy lépéssel lemaradt Nahuel Molina mögött. Virgil van Dijk csak abban volt hibás, hogy rossz lábra helyezte a testsúlyát, ahogyan Messi mozgását követte. Messi nem nézett oda, de az ösztöne azt súgta, hogy fordítson a labda útján.”

Így vezette fel Messi nagy pillanatát, amiből azt eredezteti, hogy amikor szorul a hurok, Messi az, aki képes segíteni a csapaton, aki meglöki a szekeret. A hollandok elleni mérkőzésről értekezve megjegyzi, hogy a szétlövésben nagyon kellett az Albicelestének Emíliano Martínez két védése, vagy Lautaro Martínez utolsó, nagyon higgadt, nagyon magabiztos tizenegyese. De mindez csak a körítés, vagy a végjáték bonyodalma egy olyan csapatnál, ahol a pályán lévő tíz ember mindenben alárendeli magát Messi zsenialitásának.

Cserébe neki kell eldönteni a mérkőzéseket. Teljesítménye eddig kiemelkedő. Négy gólt szerzett, ezzel második a góllövőlistán. Mindenkinél többször, huszonötször lőtt kapura. két gólpasszt adott, ezzel holtversenyben negyedik. Tizenhat helyzetet teremtett eddig, ebben a tekintetben egyedül Antoine Griezmann előzi meg. Tizenegy jó cselt mutatott be, ezzel is az élmezőnybe tartozik, negyedik.

Adam Bate bátor következtetésre jutott:

„Messi még mindig úgy tud meccseket eldönteni, mint senki más, de 35 évesen már kevesebbet sprintel. A pályán töltött idejének több mint felét gyaloglótempóban tölti.

A régi mondás, miszerint egy Messivel a csapatod verhetetlen, már nem igaz. Kellenek mellé olyanok, akik futnak.”

Olyanok, mint Molina, aki szinte reménytelen helyzetben rajtolt, mégis reménykedett abban, hogy Messi megtalálja a labdával. S megtalálta. Vagy Marcos Acuna, a túlsó oldalra, előre kalandozott szélsőhátvéd, aki kiharcolta azt a büntetőt, amelyből Messi megszerezte Argentína második gólját. Amikor már nem tudtak annyit futni, Lionel Scaloni cserélt, s beküldött két friss embert.

Messi a korábbi világbajnokságokon játszott csillogóbb képességű, nagyobb hírnevű sztárok között is. Ami nem ment Juan Roman Riquelmével és Hernan Crespóval, Carlos Tevezzel és Juan Sebastian Veronnal vagy Sergio Agüeróval és Gonzalo Higuainnal, azt ezzel kerettel, ezekkel a játékostársakkal eddig meg tudja valósítani.

Adam Bate emlékeztetett arra, hogy Diego Armando Maradona szinte ugyanígy járt. Igaza van. 1982-ben Luis César Menotti számított a négy évvel korábban világbajnok válogatott magjára, az Alicantéban a magyarokat legyőző csapat kezdőtizenegyéből csak Maradona és Jorge Valdano nem volt tagja az 1978-as Mundial győztes alakulatának. Ubaldo Matildo Fillol, Daniel Alberto Passarella, Alberto Tarantini, Osvaldo Ardiles, Mario Kempes mind játszott Alicantéban is.

1990-ben már Claudio Caniggia játszott Maradona oldalán, 1994-ben pedig egy olyan alaptizenegy, amely erősebb volt a világbajnok brazilokénál is, Simeonéval, Batistutával, Balbóval, Redondóval és Ortegával. De egyikkel sem nyerte el a trófeát. Egy gyengébb játékosállománnyal, amely ellenben csapatként mindegyiknél jobban funkcionált, igen.

„Mindenki dolgozott, közben egy zseni megkapta a szabadság kiváltságát.

Maradona szerepe olyan jelentős volt, hogy úgy tűnt, mintha egyedül döntené el a mérkőzéseket, de a csapat taktikai szempontból nagyon egységesnek számított, mindannyian nagyon pontosan tudtuk a dolgunkat” – idézte erről a Sky Sports Valdanót.

Szintén Adam Bate írta:

„És ez így van 2022-ben is. Argentínának nincs szüksége 11 Messire. Csak egy kell neki, meg tíz szorgalmas munkás. Tíz olyan, aki többet és céltudatosabban fut, mint az ellenfél, miközben tudja, hogy van valakijük olyan, amilyen másoknak nincsen.”.

A horvátok elleni vb-elődöntő kedd este 8-kor lesz.

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

forrás infostart.hu

További híreink