Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Árstop még van, cukor már egyre kevésbé

Nem nehéz kitalálni, mi az áruhiány oka. Meg azt sem, mi erre a kormány reakciója.

Az RTL Híradó riportja szerint sok boltban hetek óta hiánycikk a kristálycukor. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, Dorogi Árpád egyszerű okra mutatott rá: azért van így, mert az árstop miatt az emberek felvásárolták a cukrot.

Az okok

A szövetség elnöke azt is elmondta, hogy évek óta egyre kevesebb cukrot állítanak elő Európában, így Magyarországon is. A keresletet azonban mindig ki tudták elégíteni. Most viszont azért hiánycikk több helyen a cukor, mert a januárban bevezetett árstop miatt többet vesznek az emberek.

„Megítélésem szerint a hatósági ár úgy befolyásolja a cukorral kapcsolatos ellátást, hogy alacsony áron kapható a cukor.”

Dorogi szerint ez megnövelte a keresletet, hiszen az emberek arra számítanak, hogy ezt az időszakot követően lényegesen magasabb áron tudják beszerezni a terméket. Márpedig a cukor korlátlan ideig tárolható, és önmagában ez a kedvező alacsony ár megnövelte a keresletet.

Két példa

  • A Híradóhoz eljutott nézői felvétel készítője azt mondta, ő is csak a sokadik budapesti üzletben tudott cukrot vásárolni, a többi helyen üresen állt a cukros polc. Egy eladót is megkérdezett a helyzetről, a felvétel szerint ő azt mondat: „Nem tudjuk mikor kapunk egyáltalán. A központba sem érkezik be. Beszállítási nehézségek adódtak az egész hálózat szinten. Mi nem is rendelhetünk már. Amikor kapunk a központtól leosztást, akkor van.”
  • „A cukrot most nagyon-nagyon nehéz beszerezni. Nagykerekben jóval drágábban tudtuk beszerezni, már a hatósági ár bevezetésekor. Több volt a beszerzési ár, mint amennyiért nekünk kellett volna adni” – ezt már Balogh-Gál Erika, a Baranya megyei Diósviszló kisboltjának tulajdonosa nyilatkozta a műsornak, ahol hasonló gondok vannak. Hozzátette, sokszor a nagyobb üzletláncoknál próbálják beszerezni a cukrot, de 3 hete a környékükön is alig lehet kapni.

A kormány reakciója

Az agrárminisztérium ugyanazt a választ adta a Híradónak, mint mikor korábban a szintén hiánycikké vált, hatósági áras tejről kérdezték: vizsgálják, ha egy árstopos termékekből a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére, és döntenek majd az e pillanatban október elsejéig érvényes árstopok ügyében.

Borítókép: csomagolt kristálycukor a szállítószalagon az 1. Magyar Cukor Manufaktúra üzemében Kaposváron 2017. január 20-án.

forrás – forbes.hu

További híreink