Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 23. Szombat, Tekla

Árt-e az egészségünknek, ha 18 fokos irodában ülünk egész nap?

Az állami intézményeket maximum 18 fokra lehet majd felfűteni télen, és ilyen energiaárak mellett várható, hogy más munkáltatóknál sem lehet a tavaly télen megszokott benti hőmérsékletre számítani. De vajon mennyire egészséges 18 fokban tölteni a nyolc órás munkaidőt? Hétfői cikkében a Telex járt utána.

Ahogyan arról mi is írtunk, a múlt heti Kormányinfón bejelentették, hogy az állami intézményeket télen 18 fokra fogják majd maximum fűteni. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvos a Telex kérdéseire azt mondta: egy munkahely esetében meg tudjuk határozni, mi az ideális hőmérséklet, de mindenképpen

figyelembe kell venni, hogy fizikailag mennyire intenzív munkáról van szó.

A fizikai munka során ugyanis hőt termel a szervezetünk. Azért sem könnyű konkrét hőmérsékleti értékekről beszélni, mert a nőknek és a férfiaknak más a hőérzete. Máshogy működik az anyagcseréjük is, a nőké lassabb, a férfiaké gyorsabb. A gyorsabb anyagcsere több hőt termel, részben ezért is van, hogy az esetek többségében a nők már olyan hőfoknál is fáznak, amit a férfiak többsége még nem érez hidegnek.

A magyar jogszabályok szerint

  • ülőmunkánál, szellemi munkánál: 20-22 fokot,
  • könnyű fizikai munkánál 18-22 fokot,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18 fokot,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12-14 Celsius-fokot

kell biztosítania a munkáltatónak. Vagyis ha a közintézményekben, közhivatalokban, állami cégeknél végzett szellemi munkát nézzük, akkor a legutóbbi kormányközlés szerint a minimális 20 helyett 18 fok lesz.

Nagy Marcell szerint nincsenek arra vonatkozó pontos kutatások, hogy milyen betegségeket kapunk el nagyobb eséllyel, ha 20 fok helyett mondjuk 19, vagy 18 fokban dolgozunk. Az biztos, hogy vannak, akik hidegebb munkakörnyezetben hajlamosabbak a felfázásra. És az is köztudott, hogy sok légúti betegségnek kedvez a hűvösebb hőmérséklet.

Fotó: Julian Hochgesang

forrás – forbes.hu

További híreink