AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Szeptember 27. Hétfő, Adalbert

Az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani az idén

Az áprilisi fagyok nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is súlyos károkat okoztak a gyümölcstermesztőknek.

A magyar körtetermesztés az elmúlt évtizedben közel 30 százalékkal esett vissza, a meglevő ültetvények nagy része pedig elöregedett, vagy kiöregedőfélben van. Idén az olcsó import körtére se nagyon lehet számítani, mivel az Európai Unión belül is komoly terméskiesést okoztak a tavaszi fagyok – mondta az Agrárszektornak ki Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakember beszélt arról is, hogy a körte termőterülete már mintegy évtizede lassan, de folyamatosan csökken, ami vélhetően a termesztési kudarcélményeknek tudható be. A körte termesztéstechnológiai érzékenysége, termőhely-igénye, szélérzékenysége, valamint magasabb pára- és vízigénye miatt specifikus faj, csak szűk termesztőkörzetek alkalmasak a hatékony termesztésére. Magyarországon jelenleg mintegy 2200 hektáron termelik ezt a gyümölcsfajt, ami közel 30%-os visszaesésnek felel meg a 2010. körüli 3 ezer hektáros termőterülethez képest.

A hazai fogyasztás évek óta enyhén növekszik, de a magyar kínálat nem mindig tudja követni a keresleti időszakokat, ezért az import is nő. A megfelelő tároló kapacitás hiánya miatt december-januártól már viszonylag kevés hazai termésű körte található meg a boltok polcain – árulta el Apáti Ferenc.

Körtéből a tavalyihoz hasonlóan, nagyon gyenge termést várnak, mindössze 16-17 ezer tonnát. A 2021. évre várható európai körtetermés közel 30%-kal marad el az előző évtől, illetve a többéves átlagterméstől is, amivel lényegében az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani – mondta a FruitVeB elnöke. A jelentős terméskiesés az április fagykárokkal, illetve időjárási tényezőkkel van szoros összefüggésben. Az extrém meleg és aszályos június-július csak tetézte a bajt.

Apáti Ferenc szerint ezért körtéből biztosan nem lesz elég idén, sőt az olcsó importra sem lehet számítani, mert uniós szinten is mindössze 1,6 millió tonna körtetermés várható EU-szinten a szokásos 2,2 millió tonna helyett.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu