Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Az EU még több nőt szeretne látni a vállalatok élén, és már terve is van erre

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a kvótarendszer segíthet áttörni az üvegplafont. Az Európi Unió munkaügyi és foglalkoztatási miniszterei jóváhagyták azt a tervet, amely új követelményeket állapít meg a nemek közötti egyensúlyra vonatkozóan az Európában működő cégek esetében. A terv lényege, hogy még több nő kerüljön vezetői pozíciókba, vállalatok igazgatótanácsába. Az EU […]

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a kvótarendszer segíthet áttörni az üvegplafont.

Az Európi Unió munkaügyi és foglalkoztatási miniszterei jóváhagyták azt a tervet, amely új követelményeket állapít meg a nemek közötti egyensúlyra vonatkozóan az Európában működő cégek esetében. A terv lényege, hogy még több nő kerüljön vezetői pozíciókba, vállalatok igazgatótanácsába.

Az EU ehhez egy új rendszer bevezetését szorgalmazza, amelynek lényege, hogy 2027-re minden, az unió tagállamaiban székhellyel rendelkező, tőzsdén jegyzett vállalatnál a vezetői pozíciók

legalább 40 százalékát nő töltse be.

Ez az arány 33 százalék lenne azoknál a cégeknél, ahol vezetői és nem vezetői pozíciók is vannak. Azoknak a vállalatoknak, amelyek nem teljesítik a célértékeket, új, közvetlen kiválasztási rendszereket kellene bevezetniük a nemek közötti egyensúly elérése érdekében.

A Politico szerint az intézkedés éveken át csúszott, mivel a tagállamok nem voltak hajlandóak átadni a foglalkoztatási kérdésekre vonatkozó hatáskört Brüsszelnek.

„Szeretnénk áttörni azt a bizonyos üvegplafont, amely megakadályozta a tehetséges nőket abban, hogy a vezető pozíciókba kerüljenek” – fogalmazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A tervezett rendelkezést csak az uniós cégek anyavállalatainak országában kellene érvényesíteni.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu

További híreink