Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Az orosz kőolajat is érinti az EU új csomagja, napirenden a gázársapka

Az EU-tagállamok rábólintottak a nyolcadik, Oroszország ellen hozott szankciós csomagra is.

Magyarország is megszavazta az újabb, Oroszország ellen hozott szankciókat. Az EU azt akarja kikényszeríteni ezzel, hogy Moszkva fejezze be a háborút, egyúttal ez a közösség válasza arra, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette négy ukrán megye elcsatolását.

Mi található a csomagban?

  • bővítették a beutazási tilalommal sújtott oroszok névsorát,
  • újabb orosz milliárdosok Európában tartott vagyonát fagyasztották be,
  • a G7 országokkal együtt az EU ársapkát határoz meg az Oroszországból szállított kőolajra.

Vagyis komoly energetikai szankció is került a csomagba, olyan, amiket Magyarország hevesen ellenzett eddig. Megszavazta-e az Orbán-kormány a csomag? Meg, bizony.

Szijjártó Péter, külügyminiszter Facebook-on jelentette be, hogy Magyarország is áldását adta a csomagra, a vezeték kőolajra ugyanis mentességet kapott, így az ország kőolajellátása biztosított marad.

A kőolaj árkorlátját a biztosítási rendszeren keresztül tudja elérni a Nyugat.

Jöhet a következő kemény ügy: a gáz

Megosztja a tagállamokat a gázra kivetni tervezett ársapka, amit maga a Bizottság első embere, Ursula von der Leyen is szorgalmaz. Ma azt jelentette be, hogy átmeneti árkorlátozást javasol a gázra, amíg az EU ki nem dolgozza azt az árképzési mechanizmust, ami orvosolná a gáz árának hatalmas kilengéseit. Az orosz gáz ára olyan magas szinteket ért el többször is, ami már az európai gazdaságok működőképességét veszélyeztette, Moszkva ráadásul könnyen tudta manipulálni az árakat a szállítások korlátozásával.

A gázársapkát Magyarország ellenzi, de az ellátás biztonsága miatti aggodalmak miatt Dánia, Németország és Hollandia sem ért vele egyet.

Fotó: MTI/AP

forrás – forbes.hu

További híreink