Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Az új ukrán nagykövet szerint a kárpátaljai magyarok egyetértenek Orbán Viktorral

,,A magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán Viktor politikáját.”

Interjút adott Ukrajna új magyarországi nagykövete, Fegyir Sándor. Ebben többek között arról is beszélt, hogy szerinte ki fordítja egymás ellen az ukránokat és a magyarokat, illetve a kollégáinak mi a véleménye Orbán Viktor politikájáról. 

Emellett az ukrán hadifoglyok Magyarország szállításáról és a kárpátaljai magyarokat sújtó ukrán oktatási törvényről is szót ejtett. „Orbán Viktor Magyarország érdekeit védi, Ukrajna pedig a saját érdekeit. Senkinek sincs joga más országok érdekeit a saját országa érdekei fölé helyezni” – fogalmazott Fegyir Sándor a Glavkomnak adott interjúban. Hozzátette, egy kis ideig még szeretne békében dolgozni, utána pontosabban tudna nyilatkozni a helyzetről – írta meg az Index

A Magyarországra szállított hadifoglyokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ez kizárólag az Orosz Ortodox Egyház műve, a Máltai Szeretetszolgálat pedig bűnrészes volt ebben az ügyben, de Magyarországnak semmi köze nem volt hozzá. Arra a kérdésre azonban nem akart válaszolni, hogy a magyar állam tudhatott-e erről vagy sem. Az interjú során kitértek a két ország közötti vitás kérdésekre is.

Az oktatási törvény nem a magyarok ellen irányul

„Az oktatási törvény nem csak a magyarokat érinti. Elsősorban az orosz ellenség, az agresszív ellenséges kultúra hordozója elleni küzdelmet célozza. Nem teremthetünk kiskapukat az agresszornak, mert azokat rossz szándékkal fogják kihasználni. Világos, hogy ha kivágják az erdőt, akkor repül a faforgács. Ugyanez a helyzet ezzel a törvénnyel is. Azokat érintette, akiket nem kellett volna, hogy érintsen. A román félnek is vannak észrevételei. Csak kevésbé hangsúlyosan adják azt a tudtunkra” – fogalmazott a nagykövet.

,,Az ukrajnai magyarokat nem a kormányok, hanem a helyi politikai vezetők akadályozzák meg az összefogásban” – szögezte le az interjú egy pontján. Arra a kérdésre, hogy a kárpátaljai magyarok valóban az orbáni politika fogságában vergődnek-e, Fegyir nemmel felelt.

,,A magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán Viktor politikáját. Olcsó közüzemi szolgáltatások, 13. havi nyugdíj, harmadik gyermek után 10 millió forintot kap minden család, nincs hitelkamat, és a többi. Őket ez ösztönzi, és a magyar testvéreim ezt helyeslik” – fogalmazott.

atv.hu

További híreink