Üzleti élet felsőfokon
2023. Március 22. Szerda, Benedek

Bajban a Pumák, késnek a Leopardok

Nincs szerencséje a Pumákkal a német hadseregnek. Egy decemberi hadgyakorlaton egyszerre tizennyolc Puma gyalogsági harcjármű hibásodott meg. Ezúttal pedig egy manőver során két Puma ütközött, ráadásul tizenkét Bundeswehr-katona meg is sebesült, egyikük közülük súlyosan.

A különös karambol Szász-Anhalt tartományban történt. A Bundeswehr azonnali vizsgálatot indított, Boris Pistorius újdonsült védelmi miniszter megdöbbenésének adott hangot.

Beszámolók szerint a két jármű a hadgyakorlat során nagy sebességgel ütközött. Tizenegy katonát a helyszínen részesítettek orvosi ellátásban, súlyosan sérült társukat pedig mentőhelikopter szállította egy magdeburgi kórházba.

A két harci jármű abban a gardelegeni táborban karambolozott, amely mindenekelőtt a Pumákkal való gyakorlatozásra szolgál. Ugyanebben a táborban történt az a decemberi kudarc, amelynek során egyszerre 18 Puma állt le. Az akkori védelmi miniszter, Christine Lambrecht azonnali vizsgálatot rendelt el, és átmeneti időre felfüggesztették a NATO Pumákkal történő ellátását. A tavaly év végi kínos incidens nyomán szakértők úgy értékelték, hogy

a Puma bevethetősége a nullával egyenlő.

A 10. páncélos hadosztály főparancsnoka, Ruprecht von Butler vezérőrnagy akkor levelet küldött a védelmi minisztérium és a hadsereg vezetőinek, és ebben arról írt, hogy a legkorszerűbbnek tartott páncélozott gyalogsági harcjármű 2023 végéig aligha állhat rendelkezésre. Ezért az indítványozta, hogy a NATO gyorsreagálású hadtestében a Pumát a kevésbé korszerű, de bevált gyalogsági harcjárművel, a Marderrel pótolják.

A Pumát a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall közös vállalata, a Projekt System Management GmbH fejlesztette ki a hadsereg számára.

Szakértők emlékeztettek arra, hogy a Puma harcjármű már korábban is számos műszaki problémával küszködött. Erre utal, hogy jelentős késedelemmel, csak 2021-ben nyilvánították bevetésre alkalmasnak.

Remény szerint nagyobb szerencséje lesz Németországnak a legkorszerűbb harcjárművekkel, a Leopard-2-vel, különös tekintettel arra, hogy Berlin ezekből egy századnyit, szám szerint 14 páncélost ajánlott fel Ukrajnának.

A szóban forgó 2 A6 típus a Leopardok korszerű változata, azokat az észak-rajna-vesztfáliai Augustdorfban gyártják. Boris Pistorius védelmi miniszter a Bundeswehr ottani támaszpontján tett látogatást, és

az Ukrajnának ígért Leopardok gyors pótlását ígérte.

A tartományi belügyminiszterből lett szövetségi miniszter elismerte, hogy a pótlás időt vesz igénybe. Utalt ugyanakkor arra, hogy a hadiipar képviselőitől mind a lehetőségekre, mind a teljesítésre vonatkozóan „örvendetes ígéreteket” kapott.

Nyitókép: Fotó: Twitter/meumeu

forrás infostart.hu