Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Becenevek, hiányos adatok miatt érvénytelen számtalan roma ajánlás

Volt, aki a becenevét írta az ajánlóívre, több esetekben hiányzott vagy hiányosan szerepelt a név.

Többek között ez is közrejátszott abban, hogy az országos roma választáson induló öt szervezet közül három már a támogató aláírások leadásakor „elvérzett”.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) Népszavának küldött tájékoztatásából kiderült az is: az érvénytelen ajánlások okai közé tartoztak az olvashatatlan adatok és a hibásan megadott személyi azonosítók, amelyek lehetetlenné tették az azonosítást.

További hiba volt, hogy az, aki az ajánlást adta, nem szerepelt a központi névjegyzékben vagy az adott nemzetiség névjegyzékében. (A nemzetiségi választáson csak az vehet részt, aki nemzetiségiként regisztrálta magát. A romáknál ez a szám pillanatnyilag közel 219 ezer.)

Előfordultak többes ajánlások is, amikor egy személy többször is aláírta ugyanannak a szervezetnek az ajánlóívét. A feltűnően sok érvénytelen ajánlóív arról tanúskodik, hogy az ajánlásokat gyűjtő személy aláírása vagy adatai nem stimmeltek – olvasható.

A törvény szerint a szintén június 9-én tartandó országos nemzetiségi választáson az a szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások 10 százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte.

Mivel 1283 településen tűztek ki roma választást, az országos roma választáson az a szervezet indulhat, amely legalább 129 településen önállóan jelöltet állított, valamint összegyűjtött 3952 érvényes ajánlást – tájékoztatta a lapot a Nemzeti Választási Iroda.

A kormánypárti – Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő elnökletével működő – Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) mellett csak a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) tudott elegendő érvényes ajánlást összegyűjteni.

Az aláírásgyűjtéssel ugyanakkor mindkét szervezetnek meggyűlt a baja, utóbbinak mindössze 22-vel lett több érvényes aláírása, mint a kötelező szám.

Az NVI-től kapott adatok alapján a CiKöSz-nek is pontosan ugyanennyi, 3974 elfogadott aláírása van a 644 érvényes íven található 5062-ből. Ennél a szervezetnél egyébként csupán addig tartott az ellenőrzés, amíg bizonyossá nem vált, hogy elegendő ajánlás gyűlt össze a listaállításhoz.

Összességében elmondható, hogy az aláírások mintegy harmadát utasította el az NVI. A Farkas Flórián vezette Lungo Drom – mindeddig tisztázatlan okok miatt – nem indul a nemzetiségi választáson.

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

forrás-mti/infostart

További híreink