Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

Befagytak a magyar lakossági gázárak

Csökkentek a nemzetközi gázárak.

A magyar piaci ár azonban továbbra is 767 forint, igaz a rezsicsökkentett gázért alig valamivel több mint 100 forintot kell fizetni.

Az orosz importgáz árának folyamatos csökkenése ellenére már egy éve változatlanok a hazai lakossági gáztarifák, de a rezsitámogatott mennyiségnél többet fogyasztók ebből semmit nem éreznek – írja a 24.hu.

A júniusi több mint 166 forint után júliusban már csak 125 forintba került a Magyarországra érkező orosz gáz köbmétere.

A 125 forintos júliusi köbméterár is csak 1,2-szerese volt a rezsitámogatott 102 forintos gázárnak, viszont az átlagfogyasztás felett felszámított tarifa továbbra is 767 forintba kerül, ami a júniusi beszerzési piaci árnak több mint ötszöröse.

A lap arról ír még, hogy összességében 412 millió köbméter orosz gáz érkezett júliusban, vagyis az idén eddig megszokott 300–400 millió köbméteres tempóhoz hasonlóan ment az import. Ami az árat illeti, júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, bő 51 milliárd forint volt.

A képet árnyalja, hogy a rezsicsökkentett árért, ahogy írtuk, 102 forintot kell fizetni. Ez átlagban 1729 köbméterig jár egy háztartásnak. A kormány számításai szerint ebbe a kvótába a háztartások majd 3/4-e beleesik.

infostart.hu

További híreink