Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Beindult az eperszezon: a termelő szerint nem lesz jó vége

Már nem csak a fóliában ért be a termés, hanem a szabadföldi eper is elérhető

Beindult az eperszezon az ország legnagyobb epertermő vidékein. Már nem csak a fóliában ért be a termés, hanem a szabadföldi eper is elérhető. A termelők azt mondják, hogy a tavalyihoz képest nem nagyon tudnak árat emelni, pedig költségeik jócskán növekedtek. Az ATV Híradó riportja. 

A meleg tavasznak köszönhetően két-három héttel korábban ért be az eper a földeken. Egy Pécshez közeli farmon a szedést leginkább a vevők intézik. Itt már sokéves hagyománya van a szedd magad akcióknak.

„Szeretik a vásárlók is, és nagyon szeretjük mi is. Nem csak azért jönnek az emberek, hogy lekvárt főzzenek vagy olcsóbban megkapják az epret, hanem azért is, mert ez egy külön élmény. Főleg a városiaknak, kisgyerekeseknek” – mondta híradónknak Mozsgainé Kerecsei Andrea, a Mozsgai Eperfarm tulajdonosa. 

A csarnokoknál, üzleteknél olcsóbban jut eperhez az, aki maga vállaja, hogy leszedi. Kilónként így már 900 forintért is meg lehet vásárolni a gyümölcsöt.

„Azért jöttünk epret szedni, mert imádjuk. Csinálunk egy kis lekvárt, jó idő van, szórakozunk, napfényben vagyunk, ennyi” – fogalmazott Mayer György. 

Az epertermeléssel foglalkozó vállalkozók azt mondják, hogy egyre nehezebben tudják gazdaságosan a termést előállítani. Egy Nagykanizsa melletti gazdaságnak a vezetője is azt mondta, a költségeik növekedését nem tudják az árakban érvényesíteni.

„Nem tudunk semmit sem emelni az árakon. Indokolt lenne, de nem tudjuk kivitelezni, ezért nem tudjuk, hogy mennyire biztos ez a termelés. Biztosan állíthatom, hogy jó vége nem lesz, sőt, csak rosszabb lesz. Még lehet, hogy az lesz az egyetlen kérdés, hogy mikor fogjuk abbahagyni” – fogalmazott Boros Barnabás termelő. 

A termelői epret viszont sokan keresik. Leginkább olyanok vásárolnak közvetlenül a gazdáktól, akiknek nem mindegy a minőség.

A fóliasátrakban már egy hónapja kezdődött az eperszüret, a szabadföldi eper pedig a napokban indult érésnek. A termelők szerint nagyjából két, maximum három hétig tart majd a gyümölcs szezonja.

forrás-atv.hu

További híreink