Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Bejelentette a kormány, máris életbe lép az árstop!

Csütörtöktől hatályos az új kormányrendelet, szinte minden árusítóhelyen. Kijött az új extraprofitadóról szóló rendelkezés is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentése után röviddel a Magyar Közlönyben is megjelent a vonatkozó szabályozás: a magyar családok és nyugdíjasok védelme érdekében hozott újabb árstop-intézkedés csütörtöktől életbe lép.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a kormány újabb élelmiszerekre, a tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot, ezzel kívánva enyhíteni „a brüsszeli szankciók okozta infláció és élelmiszerár-emelkedés hatásait”.

A Kormányinfón elhangzottak szerint a tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. Az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és a kormányzati közlés szerint várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

Az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, és a csomagküldő kereskedelemben is.

A kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá.

A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását.

Az is kiderült időközben, hogy az újkrumplira és az édesburgonyára nem vonatkozik az intézkedés, csak az úgynevezett étkezési burgonyára, illetve hogy minden méretű tojást „árstopoltak”, nem csak a legtöbbet vásárolt M-est. Viszont a fürjtojásra a rendelet szerint nem vonatkozik, az ugyanis a „Gallus domesticus” (házityúk=Gallus gallus domesticus) fajhoz tartozó szárnyasokat jelölte meg.

Ezzel az árstopos élelmiszerek köre a következőkre bővül:

  • tojás,
  • étkezési burgonya,
  • liszt,
  • napraforgóolaj,
  • sertéshús,
  • csirkehús,
  • 2,8 százalékos tej,
  • kristálycukor.

Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

A kistelepülési boltok árstoppal összefüggő támogatásról hétfőn várható kormánybejelentés.

Megjelent a Magyar Közlönyben az energiaszektor egyes áramtermelőire kivetett extraprofitadóra vonatkozó szabályozás is. Mint ismert, a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a lakossági rezsicsökkentett áram- és gázár védelme érdekében úgy döntött a kormány, hogy a jelenlegi szintekről nem emelkedhetnek tovább a rendszerhasználati díjak 2023-ban.

Közölte azt is, hogy a kiegyenlítő energiát nyújtó erőműveket megadóztatják, az extraprofitadó kulcsa idén 13 százalékos lesz, jövőre pedig 10 százalékos.

A kiegyenlítő energiára azért van szükség, hogy az energiatermelés hullámzása (például a megújulók miatt), illetve a napszakonként eltérően változó fogyasztás „találkozzon”, azaz a rendszerbe bekerülő (termelt és importált) áram mennyisége minden időpillanatban megegyezzen a kikerülő (elfogyasztott és exportált) volumennel.

Vagyis a rugalmasan termelni képes szén- és gázerőművektől vásárolt energia esetén a keletkező extraprofit egy részét elvonja a kormány, és abból fizeti az áram- és gázpiaci elosztó cégeknek a különbözetet, ami a befagyasztott rendszerhasználati díj és a magas energiaár-környezet okozta költségek között lesz.

Nyitókép: Pixabay

forrás infostart.hu

További híreink