AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Benyújtotta a kormány az ígért adómódosítókat

A közterhek csökkentésére a bérmegállapodás keretében tett ígéretet a kormány. Duplájára nő a babakötvény állami hozzájárulása is.

2022. január elsejétől újabb négy százalékponttal csökkenhet a munka közterhe – közölte a Pénzügyminisztérium azt követően, hogy benyújtotta az Országgyűlésnek a bérmegállapodás keretében felajánlott adócsökkentési javaslatokat. Ha az Országgyűlés megszavazza, a jövő évtől nem kell a vállalkozásoknak megfizetniük a szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor továbbra is igénybe vehetik a szakirányú oktatás vagy duális képzést végző cégek Z eddig járó kedvezményt, méghozzá a szociális hozzájárulási adóból. Ez utóbbi közteher két és fél százalékponttal, 13 százalékra csökken.

Emellett január elsejétől csökken a szociális hozzájárulási adó kifizetőt terhelő mértéke is: az eddig 15,5 százalékos munkáltatói ekho 13 százalékos lesz.

A kis- és közepes vállalkozásoknak továbbra is jár a felezett, és legfeljebb 1 százalékos helyi iparűzési adó, ugyanakkor a településeknek továbbra is tiltott lesz a helyi adók emeléséről vagy az adóelőnyök szűkítéséről szabályt elfogadniuk.

A kormány ígéretének megfelelően egy százalékponttal, 10 százalékra csökkenhet a kisvállalati adó (kiva) kucsa. A változások összesen 750 milliárd forintos előnyt jelentenek – közölte korábban Varga MIhály pénzügyminiszter.

A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára – 6 ezer forintról 12 ezer forintra – nő. A babakötvény továbbra is az egyik legjobb befektetés, és nemcsak azért mert a befizetett összeg 10 százalékával (2022-től maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, hanem azért is, mert a kamata az előző évi infláció plusz három százalék – emelte ki közleményében a PM.

A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről szóló törvényjavaslat itt érhető el.

Az adócsökkentés annak a november közepén aláírt bérmegállapodásnak a része, amely során a minimálbért 200 ezer forintra, a garantált bérminimumot 260 ezerre emelik, viszont a munkaadók ellentételezésként adócsökkentést kapnak.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu