Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Bill Gates, Musk, Zuckerberg zárt ajtók mögött tárgyalt az AI jövőjéről

Hogyan lehetne és kellene-e szabályozni az AI fejlesztéseket?

Amerikai technológiai vezetők, köztük Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, a Meta Platforms vezérigazgatója, Bill Gates Microsoft-alapító és Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója szerdán a Capitol Hillen találkoztak a törvényhozókkal egy zártkörű fórumon, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia szabályozása állt – számolt be a Reuters.

Hogyan lehetne és kellene-e szabályozni az AI fejlesztéseket? Erről a témáról is szó lesz novembr 7-ei Banking Technology konferenciánkon.

„Fontos, hogy legyen egy bírónk” – mondta Musk újságíróknak, hozzátéve, hogy szükség van egy szabályozóra, hogy biztosítsa, hogy a vállalatok olyan intézkedéseket tegyenek, amelyek biztonságosak és a köz érdekében állnak.

A megbeszélésen a további résztvevők között volt az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang, a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella, az IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna, a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Bill Gates, és az AFL-CIO szakszervezeti szövetség elnöke, Liz Shuler. Cory Booker, New Jersey szenátora méltatta a megbeszélést, és elmondta, hogy a résztvevők egyetértettek abban, hogy „a kormánynak szabályozási szerepe van”, de a jogalkotás kihívást jelent.

A törvényhozók biztosítékokat akarnak a potenciálisan veszélyes tevékenységek, például a hamis videók, a választások manipulációja és a kritikus infrastruktúrát célzó támadások ellen.

Márciusban Musk és egy csoport AI-szakértő és cégvezető hat hónapos szünetet kért az OpenAI GPT-4-nél nagyobb teljesítményű rendszerek fejlesztésére, a társadalomra gyakorolt potenciális kockázatokra hivatkozva.

A kongresszus ezen a héten három különálló meghallgatást tart a mesterséges intelligenciáról. Brad Smith, a Microsoft elnöke kedden a szenátus igazságügyi albizottsága előtt azt mondta, hogy a kongresszusnak „biztonsági fékeket kellene előírnia a kritikus infrastruktúrát irányító vagy kezelő mesterséges intelligencia számára”.

A szabályozó hatóságok világszerte azon fáradoznak, hogy szabályokat dolgozzanak ki a generatív mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan, amely képes olyan szöveget és képeket létrehozni, amelyek mesterséges eredete gyakorlatilag észrevehetetlen.

portfolio.hu

További híreink