Üzleti élet felsőfokon
2022. December 06. Kedd, Miklós

Bő negyedóra alatt fogyott el a Gyármentő Program 150 milliárd forintja

El is fogyott a Gyármentő Programra szánt forrás, befagyasztották a regisztrációt.

Felfüggesztették a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra történő regisztrációt a beérkezett regisztrációs űrlapok jelentős száma és forrásigénye miatt. – Ez az üzenet fogadja jelenleg az érdeklődőket a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) honlapján.

A REGISZTRÁCIÓT 7.30-KOR NYITOTTÁK MEG, 7.48-KOR PEDIG LE IS ZÁRTÁK. MINDÖSSZE 18 PERC ALATT FOGYOTT EL A PROGRAMRA ELŐIRÁNYZOTT 150 MILLIÁRD FORINTOS KERET.

Tehát egy gyorsasági verseny bontakozott ki a támogatásért – a gyorsabbaknak jutott, a kevésbé gyorsak hoppon maradtak.

Nem kizárt azonban, hogy további forrásokat szabadítanak fel a költségvetésben a programra. Erre utalhat, hogy felhívják az érdeklődők figyelmét: kísérjék figyelemmel a HIPA honlapját a program folytatásáról.

programban Budapesten 30, vidéken pedig 45 százalékos intenzitással támogatják a versenyszféra energiahatékonysági fejlesztéseit. Azok pályázhatnak, akik legalább 200 millió forintos fejlesztésbe vágják a fejszéjüket, míg a támogatási plafonérték 6,2 milliárd forint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az október 22-i Kormányinfón jelentette be, hogy a kabinet három új programot indít a hazai cégek támogatása érdekében az energiakrízis közepette. Ezek egyike a Gyármentő Program.

Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint „a kormány egyetért azzal, hogy az energiaválság által sújtott nagyvállalatok számára hosszú távú versenyképességi előnyt és fennmaradási lehetőséget az energiahatékonysági és az energetikai önellátást támogató beruházások biztosítanak, és azok kormányzati támogatása a nemzetközi versenyben történő helytálláshoz szükséges”. Ehhez 150 milliárd forintnyi többletforrást biztosítanak a költségvetésből.

(Borítókép: Yoray Liberman / Getty Images)

forrás index.hu