AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Bőrtapaszos covid-vakcinával ígér hosszabb immunitást a brit Emergex

A tapaszos megoldás valójában egy mikrotűkkel ellátott felület, ennek segítségével juttatják be a vakcinát a bőrbe.

Megkezdheti Svájcban a klinikai teszteket a brit Emergex gyógyszeripari vállalat második generációs vakcinájával, ami az immunrendszer T-sejtjeinek aktivizálásával törné le a koronavírus fertőzést – írja a Guardian. Az első körös emberkísérletekben 26 ember vesz majd részt 2022. január 3-tól.

A vizsgálatok kiértékelt eredményét jövő júniusra várják. A vakcinák engedélyeztetési ideje visszaállt a járvány előtti szintre, ezért a forgalomba hozatal idejét legkorábban 2025-re teszi a gyártó. A gyártó szerint

a bőrtapaszos technológia előnye, hogy szobahőmérsékleten akár három hónapig is eláll, szemben más vakcinákkal.

Miért a T-sejt?

A T-sejtes immunitás annyiban különbözik az eddig leginkább használt vakcináktól, hogy kevésbé támaszkodik a szervezet vírus elleni ellenanyag termelésre, hanem

a szervezet úgynevezett T-sejtjeit teszi alkalmassá a megfertőzödött sejtek feliserésére és elpusztítására, mielőtt azokból tovább terjedhetne a vírus.

Míg az ellenanyag a vírus azonnali elpusztítására szolgál, csak egy bizonyos mennyiség felett kellően hatékony, valamint az oltás után az idő elteltével a szervezet ellenanyag szintje fokozatosan csökken. A sejtes immunitás ugyanakkor hosszabb távon képes védeni a szervezetet. Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg alkalmazott vakcinák is kiváltanak sejtes immunitást, de ennek hosszú távú hatékonyságát még vizsgálják, de a védelem gyengülése tetten érhető – ezért is ajánlják szakemberek a harmadik oltás felvételét az ellenanyagszint megemelésére.

forrás: forbes.hu