Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Borús jóslat: tovább emelkedhetnek itthon az árak

25 százalék felett is alakulhat a decemberi infláció Magyarországon, de az elemzők szerint még nem biztos, hogy ez lesz a tetőzés.

Az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt még szinte biztosan jön egy ugrás decemberre az infláció alakulásában a novemberi 22,5 százalék után, a kérdés az, hogy ez a hatás egyszerre, vagy két részletben, decemberben és januárban jelentkezik-e. Emellett még azt sem tudni, milyen mértékű év eleji átárazások lesznek – hívta fel a figyelmet a Portfolio elemzője.

Beke Károly úgy véli, a decemberi jelentősebb ugrás után 25 százalék környékén, akár a fölött is lehet az infláció, ami várhatóan a következő hónapokban – stagnálva, esetleg enyhén emelkedve – is kitarthat.

Az éves átlagos infláció 2023-ban valamivel magasabb lehet mindkét 2022-ben volt – tette hozzá. Mint fogalmazott, a már ismert január–novemberi adatokból kiindulva múlt évben az átlagos infláció 15 százalék körül alakulhatott, ami 2023-ban hasonló lehet, sőt, egyes szakértői vélemények 16-18 százalékról szólnak.

A Portfolio munkatársa szerint a kormány deklarált célja,

hogy egy számjegyű legyen év végére az infláció, nem elképzelhetetlen.

Az idei és a tavalyi év között az lehet a különbség, hogy míg 2022-ben az év első felében volt alacsonyabb az infláció, addig 2023-ban az év első hónapjai hozhatják a kedvezőtlenebb számokat – összegezett Beke Károly, a Potfolio elemzője.

Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

További híreink