AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Szeptember 27. Hétfő, Adalbert

Brutálisat drágultak a strandételek, egy hamburgerért közel kétszer annyit kellett fizetni idén nyáron, mint tavaly

A KSH adatai szerint jócskán megugrotta az átlagos áremelkedést minden, amitől strandolás a strandolás.

Jól érezte, ha idén nyáron súlyos drágulást tapasztalt a strandokon és a büfékben: a Portfolio által kikért KSH-adatok szerint bőven meghaladta a nyaralási cikkek drágulása az átlagos áremelkedést az országban.

A statisztikai hivatal felmérése szerint a görögdinnye kiló szerinti, valamint a kész lángos ára egyaránt nagyjából 12 százalékkal volt több idén június-júliusban, mint tavaly ugyanekkor. Ugyanígy drágultak az élményfürdő-belépők is: egy ilyen strandon 11,4 százalékkal került többe a jegy, átlagosan 3605 forintba. Kivételt képeznek a hagyományos strandok: ott „mindössze’ 4,4 százalékos volt a drágulás.

Egy gombóc fagylalt átlagára országosan 286 forint volt, ez 8,3 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A legsúlyosabb drágulás szintén élelmiszerfronton volt: egy pitában tálalt gyrosért 23,7 százalékkal, egy hamburgerért pedig 47,5 százalékkal kértek el többet idén nyáron.

Az országos gyros-átlagár így 920, a hamburgeré pedig 832 forintra nőtt.

A lap hozzáteszi, hogy a KSH adatai az egész országra érvényesek, így a felkapott üdülőhelyeken ennél jóval magasabb árak is lehettek.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu