Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 16. Kedd, Csongor

Cement és gyár országa leszünk! Az állam maga venné meg a külföldi multik üzemeit

Nem a NER-közli vállalkozókkal vásároltatná fel a cementgyárakat a kormány. Nagy Márton az állam kezében látná ezeket a gyárakat (is).

Kormányközeli vállalkozók helyett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tárgyalhat a külföldi kézben lévő hazai cementgyárak felvásárlásáról – állítják az építőipari szakszövetségnél. Ennek kapcsán az érintett vállalatok is reagáltak a 24.hu-nak. Közben az új építési törvény tervezetét pontosították a minisztériumban, így a nemzeti tüzépek koncepciója másként festhet, mint azt korábban feltételezték.

Jelenleg a váci és a beremendi cementgyárat a német HeidelbergMaterials és a Schwenk Zement 50–50 százalékos tulajdonában lévő Duna Dráva Cement Kft. (DDC) birtokolja, míg a harmadik, királyegyházi cementüzem a svájci-francia hátterű Holcim Magyarország Kft. (idén májusig Lafarge Cement Kft.) tulajdona. A 24.hu arról ír, hogy

a kormány gyorsan végig vinné ezek államosítását.

A német tulajdonosok ugyanakkor nem akarnak eladni egyelőre (a reptér esetében azért az látszott, van az az ár, ahol elindulhat egy beszélgetés).

Nem lesznek nemzeti tüzépek?

A lap arról is ír, hogy a Lázár János vezette építésügyi minisztériumnál formálódik, mi legyen a tüzépekkel.

Ezek szerint egy online kereskedőházat hozna létre az állam, amelynek alapvetően az a feladata, hogy az állami beruházásokhoz szükséges, kritikus építési termékeket beszerezze.

forrás forbes.hu

További híreink