Üzleti élet felsőfokon
2022. December 06. Kedd, Miklós

Chip alig van, szájkarate annál inkább: ki a legnagyobb chipgyártó?

A tajvani MediaTek korábban alulértékelt szereplő volt az okostelefonos lapkakészletek piacán. 2021-ben viszont megtört a jég, olyannyira, hogy cég végül letaszította a trónról a toronymagasan vezető Qualcommot a cég hazai piacán, az Egyesült Államokban. A Qualcomm azonban vitatja ezt. Érthető, ha egy vállalat szeretne az első lenni a maga területén, és ez a helyezés többé-kevésbé […]

A tajvani MediaTek korábban alulértékelt szereplő volt az okostelefonos lapkakészletek piacán.

2021-ben viszont megtört a jég, olyannyira, hogy cég végül letaszította a trónról a toronymagasan vezető Qualcommot a cég hazai piacán, az Egyesült Államokban. A Qualcomm azonban vitatja ezt.

Érthető, ha egy vállalat szeretne az első lenni a maga területén, és ez a helyezés többé-kevésbé objektíven el is dönthető. A két nagy chipgyártó, a Qualcomm és a MediaTek esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, legalábbis mindkét cég azt állítja, őt illeti az elsőség.

A piaci részesedést tekintve mindkét cég meghatározó szereplő, az okostelefonos alkalmazás-processzorok világpiacának összesen több mint 50, az amerikai piacnak pedig több mint a 80 százalékát adják. A Qualcomm rendelkezik a híres Snapdragon lapkakészlet-sorozattal, míg a MediaTek a Helios és a kibővített Dimensity termékcsaláddal. Ráadásul ez utóbbi vállalat termékkínálata színesebb is: az okostelefonok szinte minden szegmensében kínál chipeket. Legutóbb például a felsőközép-kategóriát lepte meg a Dimensity 8000 és 8100 lapkakészlettel. Azzal is szívesen büszkélkedik, hogy az utóbbi időben felfalta a Qualcomm középkategóriás dominanciáját, és az IDC jelentésére hivatkozva azt is megosztotta, hogy piacvezetővé vált az Egyesült Államokban. Másképp látja a dolgokat a Qualcomm, és a Counterpoint Research kutatását említve állítja, övé az első hely az Egyesült Államokban.

© Gizmochina
Az IDC szerint az Egyesült Államokban eladott androidos telefonok 48,1 százalékában MediaTek processzor dolgozik, Qualcomm-chip pedig 43,9 százalékukban. „A MediaTek bízik az IDC-ben, és a legutóbbi jelentéséből származó információk pontosságában” – kommentálta az adatokat a MediaTek szóvivője. Az IDC-adataiból az is kiderült, hogy a tajvani chipgyártó kiemelkedő teljesítményt ért el 2021 negyedik negyedévében az Egyesült Államokban, mivel az időszak három legnagyobb számban eladott telefonja (Samsung Galaxy A12, Galaxy A32 és a Motorola G Pur) MediaTek lapkakészleteket tartalmazott.

A sikerhez az is hozzájárult, hogy a Google átállt saját fejlesztésű lapkakészletre, ez ugyanis komoly érvágás volt a Qualcommnak. Anthony Scarsella, az IDC mobiltelefon-kutatási igazgatója szerint részben a Google Tensor volt a felelős azért, hogy a Qualcomm elveszítette az első helyet, és a MediaTek „nem szerezte volna meg a vezetést”, ha a Google még egy évet Snapdragon processzorral ment volna.

A Qualcomm nem hajlandó elfogadni a fentieket, és bőszen idézi a Counterpoint Researchöt. Ez a piackutatócég ugyanis 55 százalékos piaci részesedést állapít meg a Qualcommnak és 37 százalékost a MediaTeknek (egyébként a piackutatók különböző adatgyűjtési módszereket használnak). Akár még igaz is lehet a Qualcomm dominanciája, azonban azt, hogy a MediaTek egyre jobban teljesít, senki sem vitathatja.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu