Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Covid-mutáns szarvasról emberre? „Nem igazán értjük, mi történt” – mondja a víruskutató

Egy olyan Covid-mutáns ugrott vissza az emberekre, amellyel kapcsolatban nem igazán értjük, mi történt – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor víruskutató. Úgy látja, a koronavírus legnagyobb rákfenéje az, hogy nem ismerjük a hosszú távú hatásait.

A Covid-19 következő változata veszélyesebb lesz az idei év nagy részében domináns omikron törzsnél – legalábbis ezt valószínűsíti az Afrika Egészségügyi Kutatóintézet. Közben az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban a Covid-19-cel fertőződött fehérfarkú szarvasokból a fertőzés visszajutott az emberre. Kemenesi Gábor víruskutató szerint nem megjósolható, hogy mi jön; a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa szerint „ez a variánsok kora”.

„Arról szól a történet világszerte, hogy különféle omikronvariánsok különféle, egymástól független hullámokat vetnek attól függően, hogy melyik földrajzi régióról beszélünk, milyenek az éghajlati viszonyok, milyen intézkedéseket vezettek be, milyen a populáció immunstátusza. Ez előrevetíti azt, hogy a virológusok sem tudják pontosan megmondani, hogy mikor mire várunk” – vázolta Kemenesi Gábor.

Azt viszont világossá tette, hogy Dél-Afrikában egy nagyon kiváló, víruskeletkezést kutató intézet működik, ahol „nagyon képben vannak” azzal, hogy mi történik.

Rémálomvariánsnak semmiképp sem nevezné a most felsejlő változatot.

„Amiről beszélhetnek a szakértők, az az, hogy éppen az omikron melyik alvariánsa domináns. Mi szokott ilyenkor történni? Amikor megjelenik egy új változat, árgus szemekkel nézik a tudósok, hogy lesz-e belőle több fertőzés, ki tudja-e szorítani a régit, és mit tud a kórházakban. Az omikronalvariánsok különböző helyeken valóban teljesen máshogy viselkednek” – nyomatékosította.

Tisztázta: bizonytalanság nincs, megjósolhatatlanság van.

„Még mindig nagyon terjed ez a vírus a világban, nagyon sok alvariáns olyan helyzetbe kerülhet, hogy megint akkorát tud ugrani, mint amit az omikronnál láttunk.

Rangos szaklap írta le, hogy a szarvasokról visszaugrott már a vírus emberekre.”

Ezt Kemenesi Gábor „alternatív evolúciós útvonalnak” nevezte, mivel a szarvas egy más közeg a vírusnak, mint az ember.

„Egy olyan mutáns ugrott vissza az emberekre, amellyel kapcsolatban nem igazán értjük, mi történt. Érdemes maszkot húzni a közösségi, zárt terekbe, amikor ezt a lehetőség megengedi” – fogalmazott.

Vannak, akik „szelíd influenzának” tartják a mostani Covidot, de Kemenesi Gábor nem tartozik közéjük.

„Nem értjük a hosszútávú hatásait. Sokat hallunk a hosszú Covidról, ez a legnagyobb rákfenéje az egész járványnak.

Évekbe telik, mire a virológusok, az orvosok, a kutatók megértik, miért maradnak vissza panaszok, keringési problémák, szívet, érrendszert érintő panaszok, vagy egyéb, más kórképek, amelyek egy, két, három újrafertőződést követően jelennek meg”

– ecsetelte.

Figyelmeztetett arra is, hogy bár a vírus okozta megbetegedésen ez nem látszik, mégis azt kell mondani, „nem játék”, a kórházakon ott van a nyomás, a Covid-fertőzöttek száma pedig 10-20-szor annyi is lehet, mint az egyéb panaszosoké.

„Sokkal több embert érint, mint kellene, és ez probléma” – zárta gondolatait az InfoRádióban.

Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

forrás infostart.hu

További híreink