Üzleti élet felsőfokon
2023. Március 22. Szerda, Benedek

Egeresi Zoltán Törökországból: volt, hogy egy tévés tudósító mögött omlott össze egy épület

Már a hó is esik, folyamatosak az utórengések a magyarországnyi méretű válságzónában, ahol még mindig csak küzd az elemekkel a 16 ezernél is több, részben önkéntes mentő. A helyszínről jelentjük.

A hétfői tragikus földrengések után kedd hajnalban is folytatódtak a földmozgások Törökországban és Szíriában, a halottak száma már 4000 fölött van, az infrastruktúra roncsolódása miatt nehezen jut célba a segítség, az összedőlt házak alól megannyi jajkiáltás hallatszik.

Az Ankarában tartózkodó Törökország-kutató Egeresi Zoltán (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) az InfoRádióban kedd reggel elmondta, a sajtó próbál közvetíteni a válságzónából, folyamatos a tájékoztatás a mentési munkálatokról, frissítik az adatokat a halottakról, sérültekről, az egész lakosság folyamatosan követi is a legfrissebb értesüléseket.

„A rengések nagyjából 10 megyét érintettek,

egy Magyarországénál nagyobb területet, 12 és fél millió embert.

A 85 milliós országban mindenkinek van rokona, ismerőse a területen, nekem is vannak ismerőseim, akik várják a híreket, nem véletlen, hogy egyhetes gyászt rendelt el az állam” – mondta Egeresi Zoltán.

A média fokozottan figyel arra, amikor sikeresen kimentenek egy-egy csoportot, családot a romok alól, de sajnos nem ritkák az olyan képek sem, amikor a tévés tudósító háta mögött épp még omlik össze egy épület.

Elmondta még, folyamatosak az utórengések, jellemzően 4-es fokozatú alattiak, alig érzékelhetőek, de ilyenkor ez is nagy kárt okoz a krízisben, amely elől az emberek már – tél ide vagy oda – sátrakba menekülnek.

„Éjszaka kialakítottak rengeteg menhelyet, óvóhelyet, de sajnos közben esni kezdett a hó, ami tovább nehezít mindent, mindenki felfokozott idegállapotban van” – sorolta.

A török televízióban közöltek szerint a több ezer halott mellett több mint 15 ezer sebesültről is tudni, de a számok folyamatosan nőnek, mivel 6000 sérült vagy összeomlott épület van, és ezek „nem csak kertes házak, 5-6-7-8 emeletes házak”.

Az első földrengés ráadásul egy olyan pillanatban történt, amikor sokan otthon voltak hajnalban, ráadásul iskolai szünet is volt,

a halálos áldozatok száma akár a 10 ezret is elérheti majd.

A mentőcsapatok Isztambulba érkeznek külföldről, jelen pillanatban 16 ezer ember dolgozik a mentési munkálatokban, egy részük önkéntes, a terület azonban nagyon nagy, így bármennyi mentőscsapatot „felvenne” a zóna, valamint materiális és anyagi segítséget.

Nyitókép: MTI/AP/Halil Hamra

forrás infostart.hu