Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Egy cég jelentkezett, meg is nyerte a milliárdos mosási tendert

Egyetlen cég jelentkezett a közbeszerzésre, hogy moshassa a büntetés-végrehajtás és más egészségügyi intézmények a textíliáit. A miskolci Referencia Mosodák Zrt. meg is nyerte a négy évre, legfeljebb nettó 30 milliárd forint keretösszegre szóló tendert.

Július 29-én keretmegállapodást kötött a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a közbeszerzési tenderükre egyedüliként jelentkező, így azt meg is nyerő miskolci Referencia Mosodák Szolgáltató Zrt.-vel, a kormányzati kedvenc takarítócég, a B+N Referencia Zrt. leányvállalatával. A közbeszerzési eljárás eredményét az uniós közbeszerzési közlönyben a Napi.hu szúrta ki.

A kért szolgáltatás körébe tartozik egyebek mellett: mosás, szárítás, mángorlás, vasalás, hajtogatás, varrodai javítás, selejtezésre való előkészítés, szállítás az egészségügyre vonatkozó kórházi higiénét biztosító előírások betartásával. Ide tartozik az ágynemű huzat, lepedő, műtős lepedő, borogató, lyukas kendő, abrosz, továbbá a dolgozói, műtős és betegruházat is.

Az egyes mennyiségek a következők:

  • mosodai szolgáltatás síktextília esetén 10 400 000 kg/év,
  • mosodai szolgáltatás ruházat esetén 4 680 000 kg/év,
  • mosodai szolgáltatás egyéb textília esetén 1 600 000 kg/év.
  • A nyertes Referencia Mosodák Szolgáltató Zrt. 1993-ban alakult, a jegyzett tőkéje 180 millió forint, egyedüli részvényese 2017 óta B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
  • A múlt évet 4 milliárd 286 millió forint nettó árbevétel mellett 162 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta. A B + N Referencia cégadatokban látható tulajdonosa jelenleg Kis-Szölgyémi Ferenc. (A takarítócéget 2011-ben a Mundus Invest Zrt. alapította és volt 2015-ig a tulajdonosa, ennek részvényese Fonyó Károly, Simicska Lajos munkatársa volt. A Mundus később Nyerges Zsolthoz és Simicskához került, végül Mészáros Lőrincnél landolt, a cég jelenleg végelszámolás alatt áll.)
  • A szerződés teljesítésébe a miskolci cég bevonja a BVOP két cégét is, a Pálhalmai Agrospeciál Kft.-t és a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-t.
  • Magyarországon jelenleg kiemelkedően magas, 30 százalék az egyszereplős közbeszerzések aránya. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 7-i Kormányinfón jelentette be, hogy a jövőben ezt 15 százalékra csökkentenék. Az egyszereplős ajánlatok aránya azért lényeges, mert ez (is) feltétele annak, hogy megkapjuk-e a ránk eső részt az EU Helyreállítási Alapjából (RRF).

FORRÁS-FORBES.HU

További híreink