Üzleti élet felsőfokon
2023. Március 22. Szerda, Benedek

Egyes ráktípusokban gyanúsan sok tűzoltó hal meg

Az ok a kémiai anyagoknak való kitettség lehet munkájuk végzése közben.

Prosztatarák 3,8-szor, leukémia 3,2-szer, nyelőcsőrák pedig 2,4-szer gyakrabban fordul elő tűzoltók esetében, mint a társadalomban átlagosan: összességében véve a tűzoltóknak 1,6-szor akkora esélye van arra, hogy rákban haljanak meg, mint a társadalom többi tagjának.

A kutatást a University of Central Lancashire szakembere, Anna Stec vezetésével végezték: több mint 600 elhunyt tűzoltó halálával kapcsolatos adatokat tekintettek át – írja a The Guardian.

A rákbetegségek magas számáért valószínűleg az olyan rákkeltő anyagok koktélja felelős, mint a benzol, a policiklikus aromás szénhidrogének és a toluol. Ezek szinte minden tűzeset során felszabadulnak. A kutatást azt követően végezték el, hogy az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége tavaly ismét

rákveszélyesnek minősítette a tűzoltók munkáját.

Riccardo la Torre, a brit Tűzoltó Szakszervezet országos tisztségviselője szerint olyan halálozásokról van szó, amelyeket meg lehetett volna előzni: ő azt sürgeti, hogy jobban ellenőrizzék a tűzoltók kitettségét ezeknek a veszélyes anyagoknak, jobban figyeljenek oda egészségük alakulására és ha szükséges, kapjanak kompenzációt is azért, ami velük történik.

Stec szerint a nyelőcső és az emésztőszervek rákos megbetegedéseihez hozzájárulhat, ha a tűzoltók szennyezett kézzel kezdenek enni, vagy lenyelik nyálukat, amelyben ott vannak a belélegzett káros anyagok. A jelentés szerint a leukémia magasabb halálozási aránya a bőrön keresztül felszívódó vagy belélegzett vegyi anyagokhoz, például a benzolhoz kapcsolódik.

A kutatás szerint a közelmúltban megkérdezett tűzoltók 85 százaléka beszámolt arról, hogy kormot érzett torkában vagy orrában egy tűz eloltását követően.

Azoknál, akiknél ez az állapot egy napnál tovább tartott, kétszer olyan magas volt a későbbi rákbetegség diagnózisa,

mint azoknál, akik nem észleltek kormot szervezetükben.

Azok, akik munkaruhában ettek, 1,8-szor nagyobb eséllyel kapták meg később a daganatos megbetegedés diagnózisát.

Nyitókép: Michael Stifter – Photography & Digital-Art/Getty Images

forrás infostart.hu