Üzleti élet felsőfokon
2022. Szeptember 24. Szombat, Gellért, Mercédesz

Egyre több fiatal szenved alvásbetegségben

A fiatalok kevesebbet alszanak a kelleténél és emiatt egyre több gyereknél alakul ki alvásbetegség.

A 18 év alattiak körében a szakemberek minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális a 10 óra lenne. A valóság azonban legalább 3 órával marad el az optimálistól, ráadásul már a 7-8 éves korosztálynál is komoly gondok vannak – mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

G. Németh György arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok éjszakai alvásideje elcsúszott: később fekszenek le, viszont korán kell felkelniük.

Ezért – mint mondta – azt szeretnék elérni, hogy az iskolákban ne kezdődjön a tanítás fél 9 előtt. Ugyanis a 8 és 9 óra között a gyerekek éppen ébredeznek az iskolapadokban, ezért a teljesítményük gyakorlatilag használhatatlan – mutatott rá a szakember.

G. Németh György a szülők felelősségére is felhívta a figyelmet. Azt hangsúlyozta, hogy az iskolai szünetekben és a hétvégéken sem szabad kompromisszumot kötni.

Szerinte már két-három, hosszabbra nyúlt estének is lehetnek káros következményei. Gyengül a gyerekek immunrendszere és így fogékonyabbak a megbetegedésekre. Ugyanakkor a kialvatlanság okozója lehet a magas várnyomásnak, illetve cukorproblémákat is okozhat. A Magyar Alvás Szövetség elnöke kiemelte: a szakorvosi vizsgálatokon egyre több fiatalnál diagnosztizálnak alvásbetegséget.

A szakember példaként említette az úgynevezett “nyugtalan láb szindrómát”, amikor a kisgyerek lába indokolatlanul rángatózik. De alvásbetegség az apnoe is, ami igen gyakori a felnőtteknél. Az ilyen betegek éjszaka nem kapnak rendesen levegőt, aminek egyik következménye a horkolás.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogyaz alvásbetegség megelőzhető,

de a jó alváshoz meg kell teremteni a megfelelő körülményeket. Különösen fontos az ágy, a matrac, a sötétítés, de érdemes odafigyelni arra is, hogy este 7 után már ne egyenek a gyerekek, és vissza kell fognia folyadékfogyasztást is. Ezek a tényezők ugyanis szintén befolyásolják az alvásminőségét – mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Nyitókép: Pexels.com

forrás – infostart.hu