Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Egyre többen menekülnek a magánegészségügybe a várólisták elől

Tízből nyolc magyar kénytelen magánorvoshoz menni, mert nem tudja kivárni az állami ellátást.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint az emberek négyötöde vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást felmerülő panaszai okán. Sokan az állami ellátás hosszú várólistái miatt döntenek úgy, hogy inkább fizetnek a vizsgálatokért, kezelésekért.

Rutin tüdőszűrő vizsgálaton találtak egy foltot a tüdején, de az állami ellátórendszerben csak hat hét múlva jutott volna be CT-vizsgálatra – mesélte az RTL Híradónak egy pécsi autószerelő. Hozzátette, egy súlyos betegség esetén ez nagy idő, ezért végül úgy döntött, hogy magánszolgáltatónál végezteti el a vizsgálatot. Két napon belül fogadták is, a vizsgálatért pedig – amely megnyugtatóan tisztázta, hogy nincs daganata – 30 ezer forintot fizetett. Az RTL Híradó riportja szerint sokan járnak hasonló cipőben az ország.

https://rtl.hu/hirado/2024/06/09/egyre-tobben-mennek-maganorvoshoz

Ezt látszik alátámasztani egy, a Digital Health Summit megbízásából készült közelmúltbeli felmérés is. A megkérdezettek csaknem 80 százaléka számolt be arról, hogy a felmérést megelőző hat hónapban igénybe vett magánegészségügyi szolgáltatást. Nagyjából harmaduk 50 és 100 ezer forint közötti összeget költött erre, ami mintegy három orvosi vizit, labor- és egyéb diagnosztikai vizsgálat árának felel meg. A válaszadók 5 százaléka mondta azt, hogy félmillió forintnál is többet költött ilyen célra.

Az RTL Híradó kérdésére Lancz Róbert, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete elnöke szintén arról számolt be, tapasztalataik szerint minden szakterületen folyamatosan emelkedik a betegek száma a magánegészségügyi szolgáltatóknál. Hozzátette, a növekvő igényeket az újonnan nyíló rendelők és a meglévő szolgáltatók kapacitásbővítése képes kiszolgálni, ezért ritka, hogy bárhol hosszabb várakozással szembesülnének a betegek. Ezzel együtt előfordulhat ilyen is, főként olyan szakterületek esetében, ahol a magánorvosokból is hiány van, illetve egy-egy felkapottabb szakember esetében.

házipatika.com/rtl.hu

nyitókép:pexels.com

További híreink