Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Egyre többször ellenőrzi a NAV a cégek adózását, és szigorúbban is büntet

Szoros határidőkkel, a korábbinál jóval többször tart a NAV adóellenőrzéseket.

Már 2022-ben is 6,2 százalékkal több adóellenőrzést folytatott a NAV, mint egy évvel korábban, idén pedig a tapasztalatok alapján még tovább nőhet ez a szám – írta a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy idén eddig sokkal kevesebb adó folyt be, mint amire a kormány számított: a Pénzügyminisztérium augusztusi adatai szerint az áfabevételek időarányosan nagyjából 620 milliárd forinttal maradnak el a tervektől.

Az ügyvédi iroda azt tapasztalta, hogy az adóhatóság szigorúbb hozzáállásra is váltott. Egyre többször indít büntetőeljárást, sokszor az emelt, 200 százalékos adóbírságot szabja ki, és gyakrabban él az ideiglenes biztosítási intézkedéssel, vagyis zárolja a vélt adóhiány és a tervezett bírság összegét a cég számláján még akkor, amikor az ellenőrzés tart.

A NAV maga is annyira szoros ellenőrzési határidőkkel dolgozik, hogy a cégeknek gyakran csak 5, néha 3 munkanap határidőt ad iratok becsatolására vagy nyilatkozattételre – írta az ügyvédi iroda. Ezért különösen fontos a cégeknél minden dokumentumot naprakészen tartani és előre elkészíteni egy forgatókönyvet arra az esetre, ha ellenőrzést indítana a NAV.

hvg.hu

További híreink