Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 23. Szombat, Tekla

Elemzők: ekkor fog tetőzni az infláció – nagyon rosszak a számok

Már a jegybank is kezdi kitolni saját inflációs előrejelzését. Felhívtuk a fontosabb elemzőket, ők mire számítanak.

A jegybank korábbi előrejelzése szerint már idén tetőznie kellene az inflációnak, de Virág Barnabás jegybanki alelnök a Magyar Nemzetnek adott interjúban már azt mondta: csak jövőre jön a tetőpont. Az alelnök nem győzte hangsúlyozni, hogy hiába látszik fordulat a globális inflációs folyamatokban, tele vagyunk bizonytalansággal. De azért a kamatemeléseket egyelőre még folytatja a jegybank.

A fő kérdés Virág szerint az, hogyan alakulnak Európában az energiaárak.

Tényleg csak ettől függ?

Arról már kevesebb szó esett, hogy a hazai inflációs folyamatokban még egy ennél is fontosabb kulcs van, hogy mi lesz a kormány által bevezetett hatósági árakkal:

  • a megmaradt, részleges lakossági rezsicsökkentéssel,
  • a megmaradt lakossági benzinársapkával,
  • és az alapvető élelmiszerekre vonatkozó ársapkával.

Már a kormányzat is utalt rá, hogy fenntarthatatlanok az ársapkák.

A rezsicsökkentés további csökkentése gyakorlatilag attól függ, meddig emelkednek még az európai gáz-, és villamosenergia-árak. A lakosság által felhalmozott deficit a költségvetést terheli. A kormányzat már kénytelen volt az általuk kiszámolt átlagfogyasztásig elengedni a hatósági árakat, de valószínűleg a fűtési időszakban tovább kell majd szigorítani.

A benzinársapka okozta mínuszt a Mol kénytelen elszenvedni. Több elemző beszélt már arról, hogy ősz környékén a lakossági üzemanyagárstopot is ki kell vezetni, a kormányzat szintén utalt már rá.

Az élelmiszerárstop viszont a kereskedőket terheli, de őket sem nagyon. Több elemzés is foglalkozott vele, hogy a kereskedők ki tudták egyensúlyozni az átlagos fogyasztói kosarat úgy, hogy ne termeljenek veszteséget a termékeken. De még így is sok szakértő jelezte: lehet, hogy azt is elengedi a kormányzat.

Mit mondanak az elemzők?

Szóval felhívtunk pár elemzőt, hogy szerintük mikor és hol lesz a plafon. Mindegyikük elmondta, hogy

igazán kérdezhetnénk könnyebbet is, annyi a bizonytalanság, hogy ember a talpán, aki biztosat mer mondani.

Azért mondtak számokat is, egyik sem épp szívderítő.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője:

Azzal számolva, hogy a kormányzat elengedi a benzin- és az élelmiszerársapkát is, 22 százalék körül lesz a tetőzés az év végén. A jövő év nagy részében gyors lesz a drágulás, 15,5 százalékra várjuk a teljes éves inflációt. De a többi kockázat, az extraprofit-adók és a vállalati rezsiszámlák áthárítása még ennél is magasabbra emelheti a mutatót.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője:

Az alapforgatókönyvünk, hogy januárban lesz a plafon 20 százalékon. De ha a rezsi- és a benzinár szabályozásában további szigorítás lesz, akkor 24 százalékig is felszökhet a drágulás üteme.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding elemzési vezetője:

Továbbra is decemberre várom a tetőpontot, több forgatókönyvünk is van.

  • Ha a kormány tartja a mostani ársapkákat: remélhetőleg 18,5 százalék körül lesz a fordulópont.
  • Ha elengedi a lakossági benzinársapkát (erre már volt utalás), akkor 20 százalék körül lehet,
  • ha pedig az alapvető élelmiszerekre vonatkozó hatósági árat is, akkor 22-23 százalék körül.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője

Azzal számolva, hogy a kormányzat három lépcsőben kivezeti az összes ársapkát, decemberre várom a tetőzést 22 százalékon. Most minden a kormányzati döntéseken múlik, könnyen lehet, hogy már októberben kénytelen lesznek elengedni az összes hatósági árat.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője

Jövő év elején érjük el a plafont, nagy valószínűséggel 20 százalék fölött. Ami még nagyobb gond, hogy a jövő év nagy részében még magas lesz, az éves átlagot 12,5 százalékra várom. A benzinársapkát szinte biztos, hogy megszünteti a kormányzat, nagy valószínűséggel az élelmiszerárstopot is.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője:

December-januárra várom a fordulópontot, 22 százalék fölött azzal, hogy október 1-től a kormány ki fogja vezeti a lakossági benzinársapkát. Ha az üzemanyagárstop marad, akkor 20,5 százalékon lehet a plafon.

De minimum az első negyedévben 20 százalék fölött ragadhat. Május környékére várom a 20 százalék alatt szinteket, talán szeptemberben lehet a bázishatás miatt egy számjegyű.

Török Lajos, Equilor Befektetési Zrt. vezető elemző:

Minden nagyon bizonytalan, ez a millió dolláros kérdés. Jövő első negyedévben lehet a plafon, most 21 százalékkal számolunk. Azt várom, hogy az összes ársapkát eltörlik az év végéig.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: PXhere

forrás – forbes.hu

További híreink