AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Elfogadták a 2022-es EU-költségvetést, mezőgazdaságra és járványkezelésre jut a legtöbb

170 milliárd eurót oszt ki az EU, ezt pedig csaknem megduplázza a helyreállítási alap.

Elfogadta a strasbourgi Európai Parlament az Európai Unió 2022-es költségvetését szerda délután. Ezzel összesen 170,6 milliárd eurónyi kifizetés kapott zöld utat, ez pedig kiegészül a helyreállítási alapból lehívható 143,5 milliárd euróval. Mindezek ellenében a tagállamok összes befizetési kötelezettsége 169,5 milliárdot tesz ki.

A költségvetés legnagyobb tételét továbbra is a mezőgazdasági támogatások képzik (a Közös Agrárpolitika reformjáról kedden döntöttek az EP-ben), ez 53,1 milliárd eurót jelent. Ezt követi a sorban a világjárvány okozta gazdasági és társadalmi krízisből való kilábalásra szánt 49,7 milliárd euró.

A tagjelölt országok csatlakozási folyamatait 15,2 milliárd euróval támogatják, az Erasmus+ programra 3,4 milliárd jut, a digitális összekapcsoltságot és a nagy teljesítményű közlekedési infrastruktúra létrehozását 2,8 milliárddal erősítik meg. A menekültpolitikára 2 milliárdot szánnak (ebből 1,1 jut a letelepedett menekültek integrációjára), az éghajlat-semlegességre történő átállást 1,2 milliárd euró segíti. Emellett külön fókuszálnak a tengerészeti-halászati kultúra fenntartására és a környezetvédelemre, valamint támogatják az egységes piac versenyképességét és az EU-s egészségügyet.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu