Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Elhangzott a beszéd: a tartalékosok mozgósítását rendelete el Vlagyimir Putyin

A fél világ várta, hogy az orosz vezető bejelent majd valamit kedden, ám ez félnapos hallgatás után csak szerda reggel történt meg. Azt mondta, a Nyugat nem akar békét, Oroszországot provokálják, de megvannak a fegyvereik ahhoz, hogy megvédjék magukat.

A kedd esti tervekhez képest végül szerda reggel intézett beszédet az oroszokhoz Vlagyimir Putyin. Ez volt az első alkalom, hogy az orosz államfő tévébeszédet tartott azóta, hogy bejelentette az Ukrajna elleni háborút, amit azóta is csak különleges katonai hadműveletnek neveznek.

Elmondta, hogy a négy régió Oroszország támogatását kérte, hogy népszavazást tarthassanak arról, hogy csatlakozhatnak az országukhoz, és Moszkva kész támogatni őket – írja a 444.hu.

A legfőbb bejelentése az volt, hogyrészleges mozgósítást vezetnek be, azaz behívják a tartalékosokat.

A folyamat még szerdán el is kezdődik, már meg is született az erről szóló határozat.

Beszélt arról is – írják –, hogy a Nyugat szerinte megmutatta, nem érdekük a béke Oroszország és Ukrajna között, és szerinte a nyugati országok zsarolni próbálják Oroszországot, de ezt nem fogják hagyni, és számos fegyverük van, amivel reagálni tudnak.

„Minden eszközünket használni fogjuk, hogy megvédjük a népünket” – tette hozzá.

Először az orosz RBK portál kezdte terjeszteni kedden, Kreml-közeli forrásokra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin beszédet intéz majd a nap folyamán a néphez és vélhetően a zsinórban egymás után bejelentett luhanszki, donyecki, herszoni, illetve zaporizzsjai „népszavazásokkal” lesz majd kapcsolatos. Aztán telt-múlt az idő és a nagy bejelentés csak nem érkezett meg – írja a hvg.hu.

Egyfelől a jelentősebb orosz állami kommunikációs csatornák hallgattak az esetleges Putyin-beszédről, nem lehetett találni ezzel kapcsolatban semmit a RIA Novosztyin, az Interfaxon és a TASZSZ-on sem, de az orosz elnöki hivatal honlapján sem említenek ilyesmit. Ugyanakkor az egyik legnépszerűbb orosz hírportál, a lenta.ru arról írt, hogya Kreml hivatalos szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot képtelenség elérni.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az RT-n és a Pervij kanal, azaz az Egyes csatornán is volt nyoma annak, hogy Putyin bejelentésre készül, ám ezek a hangok kedd estefelé elnémultak. Előbbinek még a beszédről hírt adó tweetjét is törölték.

Mindezt Margarita Szimonyan, az RT főszerkesztője Telegramon csak annyival kommentálta, hogy „menjetek aludni”, illetve Putyin egy korábbi politikai tanácsadója Szergej Markov, bár nem tudni milyen minőségben, bejelentette, hogy a beszédet másnap, azaz szerdán tartja meg az elnök.

Nyitókép: MTI/AP/TASZSZ

forrás – infostart.hu

További híreink