Üzleti élet felsőfokon
2022. Január 27. Csütörtök, Angelika

Elhunyt Bodó Sándor etnográfus, muzeológus

Életének 78. évében tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Életének 78. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Bodó Sándor etnográfus, muzeológus, címzetes egyetemi tanár, a Budapesti Történeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója – közölte az MTI-vel csütörtökön a Magyar Néprajzi Társaság.

A tájékoztató szerint Bodó Sándort a társaság saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Bodó Sándor 1943-ban született Mátészalkán. Történelem-néprajz szakon a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát. A szolnoki Damjanich János Múzeumban eltöltött év után a miskolci Herman Ottó Múzeumban muzeológusként, majd 1973-tól megyei múzeumigazgató-helyettesként dolgozott.

1979-től 1989-ig igazgatóként irányította az egri Heves Megyei Múzeumi Szervezetet, 1989-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetőjeként dolgozott. Nyugdíjba vonulásáig 1996-tól volt a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója.

Elismert tudományos kutató volt, doktori címét 2018-ban szerzete a Magyar Tudományos Akadémián. Oktatott az Egri Tanárképző Főiskolán, a Miskolci Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Több tudományos és szakmai szervezetben töltött be vezető pozíciót. Elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, az MTA Néprajztudományi Bizottságának, a Győrffy István Néprajzi Egyesületnek, alelnöke a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesületnek. Kiemelkedő munkájáért számos kitüntetésben részesült.

Forrás: MTI