Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Elhunyt Péterffy Árpád, a modern szívsebészet doyenje

Elhunyt a hazai és nemzetközi szívsebészet egyik legnagyobb alakja, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, Péterffy Árpád.

Péterffy Árpád 1938. február 17-én született Kolozsváron. Tanulmányait Marosvásárhelyen végezte, itt szerezte meg az általános orvosi diplomát, majd 35 éven át élt Svédországban. Éveken át dolgozott Stockholmban a Karolinska Intézet Szív- és Mellkassebészeti Klinikáján, a világhírű Viking O. Björk svéd szív- és mellkassebész professzor tanítványaként, majd munkatársaként.

1983-ban az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának igazgatója lett. Külföldön szerzett szakmai és munkaszervezési tapasztalatainak köszönhetően óriási léptekkel fejlődött a debreceni szívsebészet. Az ország egyik legkorszerűbb, a hazai és nemzetközi szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központját hozta létre Debrecenben.

Az addigi évi 40-50 nyitott szívműtéti szám a 80-as években 300 fölé emelkedett, a 90-es években pedig még jelentősebb növekedés volt jellemző. 1997-ben az országban elsőként itt, a debreceni Szívsebészeti Klinikán lépték át az évi ezres nyitott szívműtéti számot. Tíz éven keresztül (2006-ig) évente 1100-1300 nyitott szívműtét végeztek Debrecenben, mellyel a klinika hazai és nemzetközileg is elismert szívsebészeti központtá vált.

Oktatási tevékenységében az orvostanhallgatók képzése mellett legfontosabbnak a jól képzett szakorvosgárda kinevelését tekintette.

Tudományos érdeklődése a klinikai kutatásokra összpontosult. Tanulmányozta a szívinfarktus akut szövődményeinek sebészi kezelését, a vértakarékos, transzfúzió nélküli szívműtéteket, és a miniinvazív behatolások szívsebészeti lehetőségeit. Közleményeinek száma 172.

2008 februárjában vonult nyugdíjba és megkapta a professor emeritus címet.

Tevékenységét egyebek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, a Kudász József-emlékérem és a Debreceni Egyetem Pro Facultate kitüntetésekkel ismerték el. Szűkebb pátriája, Debrecen városa sem felejtkezett meg érdemeiről: Hatvany-díjat és Debrecen Város Díszpolgára kitüntetést is kapott.

Halálhírét a Facebookon tanítványa tette közzé

(forrás: Facebook)

További híreink