Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Elképesztő, mit művelnek mostanában a magyarok a bankkártyáikkal

Mind gyorsabban nő a kártyás tranzakciók száma, miközben egyre kevesebben fizetnek készpénzzel.

Az itthon forgalomban lévő bankkártyákkal összesen 448 millió vásárlási tranzakció történt a negyedév során, ami éves alapon 13,1 százalékos növekedés, értékük eközben az inflációt meghaladó mértékben, 24,4 százalékkal nőtt – írja a vg.hu a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi felmérésének eredményei alapján.

Ugyanez a növekedés megfigyelhető a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által üzemeltetett elfogadói hálózatban, ahol a vásárlási tranzakciók száma 12,6 százalékkal, értéke pedig 24,8 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben, de az átutalások használata is növekedett, darabszámban 2,8 százalékkal, míg értékben 39,1 százalékkal.

A jegybank vizsgálatából ugyanakkor kiderült, hogy még a kártyás tranzakcióknál is dinamikusabban nőtt a mobiltárcás fizetések száma. Már a kártyák 20 százalékát regisztrálták tulajdonosaik valamilyen mobiltárca alkalmazásba és használatuk egy év alatt 70,4 százalékkal nőtt.

Ezzel már a 666 milliárd forintra emelkedett az ilyen jellegű elektronikus pénzforgalom.

Ugyanakkor a Nemzeti Bank arra is felhívja a figyelmet, hogy a kártyás fizetések számának emelkedésével együtt nőtt visszaélések száma és értéke is. Ugyanakkor a jó hír az, hogy a sikeres visszaélések aránya a teljes forgalomhoz képest továbbra is elenyésző. Továbbra is az adathalászathoz, adatlopáshoz kapcsolódó visszaélések teszi ki a legnagyobb részt. Ezek mellett még a pszichológiai manipuláció jelenik meg nagyobb összegekkel, írja a portál.

infostart.hu

Nyitókép: martin-dm/Getty Images

További híreink