Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

Elon Musk startupja hamarosan chipet ültethet az emberek agyába

Musknak nagy tervei vannak.

A nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás laterális szklerózis miatt bénult betegek jogosultak lehetnek a vizsgálatra – közölte a vállalat, de azt nem árulta el, hogy hány résztvevőt vesznek fel a mintegy hat évig tartó kísérletbe.

A vizsgálat során egy robot segítségével sebészi úton egy agy-számítógép interfész (BCI) implantátumot helyeznek el az agynak abba a régiójába, amely a mozgást irányítja – közölte a Neuralink, hozzátéve, hogy a kezdeti cél az, hogy az emberek képesek legyenek egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével.

A vállalat, amely korábban azt remélte, hogy 10 beteg esetében kaphat engedélyt az eszköz beültetésére, jelenlegi és korábbi alkalmazottak beszámolói szerint ennél alacsonyabb betegszámról tárgyalt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA), miután a hivatal biztonsági aggályokat vetett fel. Nem ismert, hogy az FDA végül hány beteggel való kísérletet hagyott jóvá.

Musknak nagy tervei vannak a Neuralinkkel, az implantátumoktól az elhízás, az autizmus, a depresszió és a skizofrénia gyógyítását reméli. Még ha a BCI-eszköz biztonságosnak is bizonyul az emberi használatra, a szakértők szerint akkor is több mint egy évtizedbe telhet, amíg a startup cég megkapja az engedélyt az implantátumok kereskedelmi használatára.

portfolio.hu

További híreink