AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 27. Szombat, Virgil

Először neveztek ki apácát államtitkárnak a Vatikánban

Nő ilyen magas tisztségbe még nem került a római katolikus egyházon belül.

Ferenc pápa rábízta annak a bizottságnak a vezetését, amely azt tanulmányozza, hogy milyen is lesz a világgazdaság a koronavírus-járvány után.

A 42 éves szalézi apáca lesz a második számú vezető az emberi fejlődés minisztériumában a Vatikánban. Alessandra Smerilli (képünkön) eddig államtitkár-helyettes volt, vagyis harmadik számú vezetőnek számított a minisztériumban.

Egy ghánai bíboros, Peter Turcs vezeti ezt a minisztériumot, amely a világgazdaság problémáival foglalkozik a Vatikánban. A pápa az új államtitkárt bízta meg azzal, hogy vezesse azt a vatikáni bizottságot, amely azt tanulmányozza: milyen is lesz a globális gazdaság a Covid–19-járvány után?

Két évvel korábban Ferenc pápa azzal is újítást hajtott végre a Vatikánban, hogy Alessandra Smerillit a vatikáni állam tanácsadójának nevezte ki – írja a katolikus Aleteia portál.

Angliában szerzett közgazdász diplomát

Az apáca, aki munkáscsaládból származik, 1997-ben lépett be a Don Bosco szalézi rendbe, és elöljárói engedélyével közgazdasági tanulmányokat folytatott. Első diplomáját Rómában szerezte politikai gazdaságtanból, majd a doktorátust Angliában tette le közgazdaságtanból.

Az apáca az egyik szervezője volt annak a konferenciának, melyre 120 ország 2000 fiatalját hívták meg, és amelynek az lett volna a célja, hogy megvitassák a világgazdaság fejlődésének lehetőségeit. A konferenciát 2020 októberére hívta össze Ferenc pápa, de a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Alessandra Smerilli olyan gazdaságot szeretne, amely respektálja az emberi személyiséget. Speciális szakterülete a gondoskodás etikája – írja az Aleteia.

Egyre több a nő a Vatikánban

Az új államtitkár személye azért is érdekes, mert az apáca kifejezetten hangsúlyozza a nők szerepét a római katolikus egyházban. Ferenc pápa a kinevezésével is meg akarta mutatni, hogy az eddiginél nagyobb szerepet szán a nőknek a Vatikánban és általában az egyházban.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta folyamatosan hangsúlyozza, hogy a nőknek nagyobb szerepet kell játszaniuk a római katolikus egyházban, és olyan posztokat is el kell foglalniuk, ahol döntéseket hozhatnak – emlékeztet a párizsi Le Figaro.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu